Business & Finance Τρίτη 2/01/2024, 10:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετική εκκίνηση της νέας χρονιάς

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετική εκκίνηση της νέας χρονιάς

Θετικά ξεκινά το 2024 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις πρώτες συνεδριάσεις μετά τη διακοπή για την Πρωτοχρονιά, συνεχίζοντας το μομέντουμ των περασμένων μηνών που πυροδότησε η αισιοδοξία για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει σχεδόν 0.5% με σχεδόν όλους τους κλάδους να κινούνται με θετικό πρόσημο. Των κερδών ηγούνται οι μετοχές πετρελαιοειδών καθώς αυξάνονται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,1%, ο βρετανικός FTSE 100 προσθέτει 0,28% και ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει άνοδο 0,7%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,49%.

Εξάλλου, θετικά νέα ως προς την επιβράδυνση του πληθωρισμού ήρθαν σήμερα από τη Βρετανία. Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 6,7% τον Δεκέμβριο από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο αύξησης από τον Ιούνιο του 2022. Ο συνολικός πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,3%. «Οι λιανοπωλητές θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα το 2024, αλλά υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο μπροστά μας. Νέοι συνοριακοί έλεγχοι για τις εισαγωγές από την ΕΕ, εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα στους λογαριασμούς των επιχειρηματικών φόρων από τον Απρίλιο», δήλωσε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος του British Retail Consortium.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων μιας επεισοδιακής χρονιάς

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ετήσια κέρδη 13% για τον STOXX 600 – Νικητής το Μιλάνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News