Business & Finance Σάββατο 30/12/2023, 16:47
ΑΓΟΡΕΣ

Η καλύτερη χρονιά από το 2019 για τις διεθνείς μετοχές

Η καλύτερη χρονιά από το 2019 για τις διεθνείς μετοχές

Tο πιο ισχυρό έτος από το 2019 κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές μετοχών το 2023, μετά από ένα εντυπωσιακό δίμηνο ράλι στο τέλος του έτους, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις και θα τα μειώσουν γρήγορα το επόμενο έτος.

O S&P 500 έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση του έτους σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε πέρυσι τον Ιανουάριο. Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών. 

Ο δείκτης MSCI για τις διεθνείς μετοχές έχει ενισχυθεί 16% από τα τέλη Οκτωβρίου και είναι αυξημένος 22% φέτος, στην καλύτερη ετήσια επίδοση από την άνοδο 25% του 2019. Τα εντυπωσιακά αυτά κέρδη των μετοχών και των ομολόγων καθοδηγήθηκαν από την ταχύτερη του αναμενομένου μείωση του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, που πυροδότησε προσδοκίες για μείωση του κόστους δανεισμού το 2024.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ ενίσχυσε την τάση στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν έστειλε σήμα για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. “Μόλις η Fed άλλαξε γραμμή, έβαλε πραγματικά τους επενδυτές σε μια θετική σκέψη”, δήλωσε στους Financial Times ο Tim Murray, υπεύθυνος στρατηγικής στην T Rowe Price. «Ήταν μεγάλη υπόθεση και ήταν απροσδόκητο».

Ο πληθωρισμός υποχώρησε ταχύτερα του αναμενομένου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 3,1% φέτος το Νοέμβριο από 3,2% του Οκτωβρίου, ενώ στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 3,9%. 

Οι traders προεξοφλούν έξι μειώσεις των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ έως τα τέλη του 2024, μία εντελώς διαφορετική προοπτική σε σχέση με τις ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις το φθινόπωρο στις αγορές κρατικών ομολόγων. 

Ο δείκτης κρατικών και εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως του Bloomberg ενισχύθηκε 6% φέτος αφού υποχώρησε περίπου 4% στα μέσα Οκτωβρίου. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,88% από 5% τον Οκτώβριο. 

Ορισμένοι πάντως επενδυτές θεωρούν ότι οι αγορές μετοχών είναι υπερβολικά αισιόδοξες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει  να κινείται πτωτικά χωρίς η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση. 

«Θεωρώ ότι μέρος αυτής της δυναμικής για τις επιτοκιακές μειώσεις θα αρχίσει να φθίνει το νέος έτος», αναφέρει ο Γκρεγκ Πήτερς, επικεφαλής επενδύσεων της PGIM Fixed Income.

Ένα μεγάλο μέρος των κερδών της Wall Street φέτος καθοδηγήθηκε από τις κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές, παρότι το ράλι διευρύνθηκε πέραν των λεγόμενων Magnificent Seven – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta and Nvidia – τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε φέτος 44% στην καλύτερη επίδοση δύο δεκαετιών. Αντίθετα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έμεινε πίσω έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών, καταγράφοντας άνοδο λιγότερη από 4% το 2023. 

Η εξάρτηση του FTSE από μεταλλευτικούς ομίλους εξαρτημένους από  την κινεζική οικονομία και ενεργειακές εταιρείες έχει αποδειχθεί τροχοπέδη, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι οι όποιες μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι πολύ περιορισμένες. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ένατη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 – Κέρδη 24% το 2023

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ετήσια κέρδη 13% για τον STOXX 600 – Νικητής το Μιλάνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News