Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 18:08
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Αντίο» στο 2023 με κέρδη 39%

Χρηματιστήριο: «Αντίο» στο 2023 με κέρδη 39%

Μία «χρυσή» χρονιά με κέρδη της τάξης του 39% ολοκληρώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να μπει με -ομολογουμένως- υψηλές προσδοκίες στο 2024.

Με στήριξη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μεγάλα deals που επιτεύχθηκαν μέσα στο έτος, ο γενικός δείκτης αποχαιρετά το 2023 στις παρυφές των 1.300 μονάδων και έχοντας κάνει μία από τις καλύτερες ετήσιες κούρσες των τελευταίων ετών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φέτος βρέθηκε αδιαμφισβήτητα ο τραπεζικός δείκτης (κέρδη τουλάχιστον 66% στο έτος), με στήριγμα από τα υψηλά επιτοκιακα έσοδα, τα οποία άνοιξαν το παράθυρο για αποζημίωση των μετόχων έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια. Βέβαια, στα πολύ σημαντικά γεγονότα του έτους, τα οποία είχαν αντίκτυπο και στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συγκαταλέγεται η μερική ή πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική, την Αlpha Bank και τη Eurobank. Στο πλαίσιο αυτό, τεράστιο αποτύπωμα άφησε και η συμφωνία Alpha Bank-UniCredit για εξαγορά του μεριδίου 9% του ΤΧΣ στην τράπεζα.

Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται και στις αγορές ομολόγων, με τον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει να αντλήσει έως 10 δισ. ευρώ από τις αγορές το νέο έτος και να προβεί σε αποπληρωμές αξίας 12 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα 10ετή ομόλογα της χώρας ξεπερνούν τις επιδόσεις του ιταλικού χρέους ήδη από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου είναι κάτω από τις 20 μονάδες βάσης. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι τελείωσε η κρίση στην Ελλάδα, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg για τη χώρα πριν από μερικές ημέρες.

Τα σημάδια που εκπέμπονται για το νέο έτος είναι σε κάθε περίπτωση θετικά. Από τη μία πλευρά, οι συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε καταβολή μερίσματος έπειτα από 15 χρόνια, ενώ προ των πυλών βρίσκονται μεγάλες δημόσιες προσφορές (Autohellas, Intralot, «Ελ. Βενιζέλος», Lamda Malls, Noval Properties) που αναμένεται να «φουντώσουν» το επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, οι αγορές προεξοφλούν ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο θα δώσει περιθώριο για ανάσα στο σφιχτό χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Την τελευταία εβδομάδα, πάντως, το χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να «αναπαύεται» μετά το σερί του Νοεμβρίου και τις αρχές του μήνα παρά το «santa claus rally» που συνήθως λαμβάνει χώρα γύρω από τις γιορτές.

Σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,58% και τον γενικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.293 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης των 57,59 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου με κέρδη 0,67%, ενώ οι τράπεζες με άνοδο 1,15%. Στο ταμπλό υψηλά κέρδη εμφάνισε η μετοχή της Alpha Bank (3,22%), αλλά και της Ελλάκτωρ, της ΕΥΔΑΠ , του ΟΤΕ και της Aegean Airlines μεταξύ άλλων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΔΔΗΧ: Έως 10 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2024

Το σχέδιο για έξοδο του Δημοσίου από Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική

ΤΧΣ: Περνά στη UniCredit το 9% της Alpha έναντι 1,39 ευρώ ανά μετοχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News