Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 11:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αποχαιρετά το 2023 στις παρυφές των 1.300 μονάδων

Χρηματιστήριο: Αποχαιρετά το 2023 στις παρυφές των 1.300 μονάδων

Θέση για το νέο έτος φαίνεται να παίρνουν σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «κλειδώνοντας» τα κέρδη του 2023. Η τελευταία συνεδρίαση του έτους στη Λεωφόρο Αθηνών ξεκίνησε σε υποτονικό κλίμα και χαμηλότατο τζίρο, όπως ακριβώς συμβαίνει και τις τελευταίες ημέρες σε αντίθεση με το αναμενόμενο «santa claus rally», διατηρώντας όμως θετικό πρόσημο.

Ο γενικός δείκτης κινείται πέριξ των 1.290 μονάδων με ανοδική δυναμική, ενώ τα ηνία έχουν περάσει στους αγοραστές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε θετικό έδαφος, όπως και οι τράπεζες, οι οποίες χθες δέχθηκαν την ισχυρότερη πίεση. 

Στο ταμπλό σήμερα ξεχωρίζει η μετοχή της HelleniQ Energy, η οποία καταγράφει κέρδη, καθώς χθες στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης άφησε ανοιχτό το παράθυρο για αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2023. Επίσης, εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα διορίζει 3 αντί για 4 μέλη του ΔΣ, καθώς η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μετά την ιδιωτική τοποθέτηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπεσε κάτω από το 35%.

Πάντως, η επίδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας φέτος ήταν αδιαμφισβήτητα θετική μετά από αρκετά χρόνια, με τα κέρδη από την αρχή του 2023 να αγγίζουν περίπου το 39%. 

Παράλληλα, το 2024 προβλέπεται πως θα ενταθεί περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον για αρκετούς λόγους. Κατ’ αρχάς, οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει προθέσεις για καταβολή μερίσματος έπειτα από 15 χρόνια. Επίσης, μέσα στο νέο έτος πρόκειται να γίνουν μεγάλες δημόσιες προσφορές, μεταξύ αυτών: Autohellas, Intralot, «Ελ. Βενιζέλος», Lamda Malls, Noval Properties.

Τέλος, έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο το μακροοικονομικό τοπίο πανευρωπαϊκά φαίνεται αισιόδοξο, με τις αγορές διεθνώς να ποντάρουν σε μείωση του κόστους δανεισμού ενδεχομένως από το πρώτο εξάμηνο του 2024. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σήμερα με άνοδο επισφραγίζοντας μια θετική χρονιά που φέρνει κέρδη περίπου 12% και καλύπτοντας τις ζημιές του 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Helleniq Energy: Διορισμός 3 μελών του ΔΣ από το Δημόσιο – Aυξημένο μέρισμα το 2023

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με άνοδο επισφραγίζεται μια χρονιά κερδών

Δολάριο: Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά του από την πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News