Business & Finance Πέμπτη 28/12/2023, 21:26
ΑΓΟΡΕΣ

CNBC: Οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στην Fed το 2024

CNBC: Οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στην Fed το 2024

Το 88% από το σύνολο των 300 επενδυτών, traders και διαχειριστών κεφαλαίου που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα του CNBC για το 2023, έδωσε εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία στην Φέντεραλ Ριζέρβ για την πολιτική της, συγκριτικά με το 77% πριν από τρεις μήνες. Επίσης, περισσότεροι από το ήμισυ πιστεύουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο δεύτερο τρίμηνο του 2024. 

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο δείκτη S&P 500, ενώ ένα 16% ανέφερε ότι σκοπεύει να τα επενδύσει στον Nasdaq 100. 

Περίπου το 12% δηλώνει ότι η Κίνα θα παρουσιάσει τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης και θα ακολουθήσουν οι ιαπωνικές μετοχές, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα αμερικανικά ομόλογα μακράς διάρκειας και το bitcoin. 

Ανά κλάδο, το 35% ανέφερε ότι αυτός των χρηματοοικονομικών θα είναι ο νικητής του νέου έτους, με το 23% να τάσσεται ευνοϊκά απέναντι στις μετοχές με υψηλά μερίσματα. 

Εξακολουθούν να λατρεύουν τις Magnificent 7

Το 77% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα ήθελε να επενδύσει στις κορυφαίες τεχνολογικές παρά στις υπόλοιπες μετοχές του S&P 500. Από τις τεχνολογικές, η Microsoft αποτελεί την κορυφαία επιλογή, με το 44% να δηλώνει ότι θα ήταν η πρώτη προτεραιότητά του, ενώ ακολουθεί η Amazon με ποσοστό 24%. Έπονται οι Nvidia με 12% καθώς και Alphabet, Meta και Tesla με μονοψήφιο ποσοστό.

Επίσης, παρότι πολλοί αναλυτές είναι ευνοϊκά διακείμενοι απέναντι στην Oracle, η μετοχή της είχε μηδενική στήριξη στην έρευνα. 

Αναφορικά με την κατηγορία της αγοράς, ένα 35% επιλέγει τις αγορές χρήματος, το 31% την αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων και ένα 19% το ρευστό. Μόλις ένα 7% θα επέλεγε τον χρυσό και ένα 4% τα κρυπτονομίσματα και το real estate. 

O κλάδος υγείας, ενέργειας και κοινής ωφελείας ήταν ο χειρότερος του έτους με τις εταιρείες κοινής ωφελείας να καταγράφουν πτώση 11% το 2023. Στο ερώτημα ποιός από τους πιο αδύναμους κλάδους του 2023 θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη δυναμική  το επόμενο έτος, αυτός της υγείας ήταν σαφώς ο νικητής με ποσοστό 56%, ενώ ακολουθούν της ενέργειας με 24% και επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών με 12%. 

Όσον αφορά στους μεγαλύτερους κινδύνους για τις μετοχές το 2024, ο επίμονος πληθωρισμός και τα προβλήματα στο real estate θεωρούνται οι βασικές προκλήσεις για την οικονομία. Επίσης, οι πόλεμοι και μία πιο επιιθετική στρατιωτική στάση της Κίνας. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News