Business & Finance Πέμπτη 28/12/2023, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις στις αποδόσεις – Μεγάλη άνοδος των ιταλικών

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις στις αποδόσεις – Μεγάλη άνοδος των ιταλικών

Το χαμηλότερο επίπεδο από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου άγγιξε σήμερα η απόδοση του διετούς γερμανικού, καθώς οι συναλλασσόμενοι εμμένουν σταθερά στα στοιχήματά τους για μεγάλες επιτοκιακές μειώσεις το 2024. Ωστόσο, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων δέχθηκαν κάποιες ανοδικές πιέσεις, καθοδηγούμενες από την Ιταλία. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε στο 2,37%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου, οπότε η τραπεζική κρίση χτύπησε τις αγορές δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αποφύγουν περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Υποχώρησε περίπου τρεις μονάδες βάσης στη διάρκεια της συνεδρίασης, σημειώνοντας πτώση για έκτη συναπτή ημέρα. 

«Ο βασικός καταλύτης πίσω από τις κινήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων είναι οι προσδοκίες για μεγάλες επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος», αναφέρει η Αμάντα Σαντστρομ, στρατητική αναλύτρια της SEB. 

«Τα πράγματα κινούνται αρκετά γρήγορα και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό έως ότου έχουμε νέα μακροοικονομικές στις αρχές του επόμενου έτους».

Οι traders δίδουν τώρα μία πιθανότητα 70% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το Μάρτιο, ενώ γενικότερα έχουν προεξοφληθεί μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 165 μονάδων βάσης το επόμενο έτος. 

Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν, από τα γεράκια της ΕΚΤ, δήλωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς να γίνεται λόγος για μείωση του κόστους δανεισμού και ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη για το 2024. 

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ενισχύθηκε ωστόσο τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,93%. 

Στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αυξήθηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης, στο 3,60%, από το 3,46%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022 που άγγιξε την Τετάρτη. Μέχρι στιγμής πάντως το Δεκέμβριο έχει αποκλιμακωθεί 63 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2013. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε ελαφρώς στις 165 μονάδες βάσης, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας. 

Κατά επτά έως οκτώ μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των πορτογαλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία πέρασε ξανά το φράγμα του 3%, στο 3,02%, με το spread στις 109 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 2,47%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αμελητέος, μόλις στα 18 εκατ. ευρώ. 

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς άγγιξε προς στιγμή το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Απριλίου, στο 3,43% για να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα στο 3,49%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News