Business & Finance Πέμπτη 28/12/2023, 18:04
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά στις 1.285 μονάδες με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά στις 1.285 μονάδες με χαμηλό τζίρο

Πισωγύρισμα σε αρνητικό έδαφος έκανε από τις πρώτες κιόλας ώρες της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας τη μικρή δυναμική της έναρξης. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν από τις χαμηλότερες του έτους, με τον τζίρο να διαμορφώνεται τελικά στο πενιχρό επίπεδο των 42,97 εκατ. ευρώ.

Το υποτονικό κλίμα που επικράτησε λόγω των χριστουγεννιάτικων ρυθμών δεν σταμάτησε τις κινήσεις profit taking με επίκεντρο τις τράπεζες. Ο γενικός δείκτης απομακρύνθηκε πολύ από τις 1.300 μονάδες, αγγίζοντας τις 1.285,65 μονάδες και κάνοντας βουτιά 0,58%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,60%, ενώ μεγάλη διόρθωση 1,81% καταγράφηκε στον τραπεζικό δείκτη.

Στο ταμπλό, στήριγμα στον large cap αποτέλεσε η μετοχή της Jumbo με άλμα 1,88%, ενώ μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, όπως και η ΔΕΗ που έκλεισε την ημέρα με θετικό πρόσημο. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε συνεργασία με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Στον αντίποδα, μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών με διευρυμένες απώλειες ιδίως για την Εθνική Τράπεζα (2,83%). Μεγάλη βουτιά έκανε και η μετοχή της Ελλάκτωρ και της Viohalco.

Πάντως το Χρηματιστήριο της Αθήνας ολοκληρώνει έπειτα από χρόνια ένα «χρυσό» 2023 έχοντας καταγράψει αποδόσεις κοντά στο 39%. Το 2024 αναμένεται να φέρει «φρέσκο» επενδυτικό ενδιαφέρον, αφενός διότι οι συστημικές τράπεζες πρόκειται να κόψουν μέρισμα μετά από 15 χρόνια, αφετέρου διότι βρίσκονται προ των πυλών μεγάλες δημόσιες προσφορές (Autohellas, Intralot, «Ελ. Βενιζέλος», Lamda Malls, Noval Properties). Επίσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Helleniq Energy: Διορισμός 3 μελών του ΔΣ από το Δημόσιο – Aυξημένο μέρισμα το 2023

ΔΕΗ: Deal με Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News