Business & Finance Τετάρτη 27/12/2023, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Κοντά σε ρεκόρ ο S&P 500 – Προς διψήφια άνοδο η Wall Street το 2023

Κοντά σε ρεκόρ ο S&P 500 – Προς διψήφια άνοδο η Wall Street το 2023

Μικρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες, ανοίγοντας σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα συνεδριάσεων του έτους. Παρότι το κλίμα είναι αναιμικό, ο S&P 500 βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,10%, όπως και ο S&P 500. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ελαφρώς υψηλότερα κέρδη. 

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις δείκτες οδεύουν προς την όγδοη εβδομάδα κερδών, στο πιο παρατεταμένο σερί από το 2017. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στα σήματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αφότου τα επιτόκια δανεισμού άγγιξαν πολυετή υψηλά με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Βέβαια, επικρατεί και γενικότερη αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους, όπως είθισται αυτές τις ημέρες του χρόνου με το λεγόμενο «ράλι του Αη Βασίλη» (Santa Claus Rally).

Συνολικά, το 2023 ήταν ευνοϊκό για τις αγορές, όσο διαψεύδονταν οι προβλέψεις για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ειδικότερα, ο Dow Jones και ο S&P 500 εκτιμάται πως θα κλείσουν το 2023 με κέρδη 13% και 24% αντίστοιχα.

Ο Nasdaq προβλέπεται να κλείσει το έτος με εξαιρετική επίδοση, της τάξης του 44% εν μέσω ανάκαμψης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και βέβαια της επενδυτικής «μανίας» με την τεχνητή νοημοσύνη. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η πρόβλεψη αυτή, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα του δείκτη από το 2003, όταν ενισχύθηκε κατά 50%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News