Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 22:40
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατικά ομόλογα ΗΠΑ: Στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από το Μάρτιο

Κρατικά ομόλογα ΗΠΑ: Στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από το Μάρτιο

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ολοκλήρωσαν σήμερα την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών – το πιο παρατεταμένο σερί κερδών από το Μάρτιο – εν μέσω της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο τρίμηνο.

Οι προσδοκίες αυτές ώθησαν τους διαχειριστές κεφαλαίου να συσσωρεύσουν θέσεις τους στα ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Citigroup να χαρακτηρίζει «ακραία» την τοποθέτησή της. Τα swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της Fed υποδηλώνουν μια πιθανότητα άνω του 90% η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της τον Μάρτιο. Καθ΄όλη τη διάρκεια του 2024, οι traders περιμένουν μειώσεις επιτοκίων κατά σχεδόν 160 μονάδες βάσης – κατά δύο φορές περισσότερες από ό,τι οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδοτούσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στον νέο γύρο τριμηνιαίων προβλέψεων τους.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά σήμερα. Η απόδοση, που κυμαίνεται τώρα σε περίπου 3,91%, έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα από τότε που άγγιξε το υψηλό 16 ετών τον Οκτώβριο στο 5,02%. Οι αποδόσεις των διετών υποχώρησαν οριακά την Παρασκευή σε περίπου 4,34%, αφού έφθασαν σε υψηλό τον Οκτώβριο στο 5,26%.

Τα ομόλογα επανέκαμψαν

Τα ομόλογα παρουσίασαν άνοδο 3,7% φέτος έως τις 21 Δεκεμβρίου, σε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη σε σχέση με μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν φαινόταν ότι το αμερικανικό δημόσιο χρέος θα οδηγούσε σε ένα άνευ προηγουμένου τρίτο έτος ετήσιων απωλειών, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Bloomberg. Τα αμερικανικά ομόλογα παρουσίασαν απώλειες 12,5% πέρυσι και 2,3% το 2021.

Ωστόσο, ο γύρος νέων εκδόσεων ομολόγων σταθερού επιτοκίου αξίας 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη εβδομάδα μπορεί να μετριάσει την έκταση της περαιτέρω μείωσης των αποδόσεων πριν από το τέλος του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει διετή αξίας 57 δισ.δολαρίων την προσεχή Τρίτη, για να ακολουθήσουν πενταετή αξίας 58 δισ.δολαρίων την επόμενη ημέρα και επταετή αξίας 40 δισ.δολαρίων την Πέμπτη.

Αυτό δεν έχουν ξεπεραστεί όλοι οι κίνδυνοι για την αγορά ομολόγων που οδεύει προς το νέο έτος καθώς θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το σερί κερδών της.

Οι traders έχουν εξαπατηθεί πολλές φορές στο παρελθόν προεξοφλώντας πολύ γρήγορη και απότομη στροφή προς τη νομισματική χαλάρωση.

«Φτάνουμε στην κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε ο Michael Kushma, ανώτατο στέλεχος της Morgan Stanley. «Γνωρίζουμε ότι τα επιτόκια μειώνονται το 2024. Δεν ξέρουμε πόσο, αλλά αυτό θα προκαλέσει αίσθηση».

 

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News