Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκτη εβδομάδα κερδών – Με οριακή άνοδο η συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκτη εβδομάδα κερδών – Με οριακή άνοδο η συνεδρίαση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν νευρικά στη σημερινή συνεδρίαση, κλείνοντας με οριακή άνοδο, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τις απώλειες στον κλάδο αθλητικών ειδών και στις μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, ολοκληρώνοντας την έκτη εβδομάδα κερδών, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από το Δεκέμβριο του 2022. 

Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών ήταν πιο περιορισμένος από το σύνηθες καθώς οι συναλλασσόμενοι αποφεύγουν ανοίγματα εν όψει των εορτών. Οι ευρωπαϊκές αγορές θα είναι κλειστές τη Δευτέρα για την αργία των Χριστουγέννων.  

Οι επενδυτές ένοιωσαν άνετα από τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν το Νοέμβριο για πρώτη φορά σε διάρκεια τρισήμισι ετών, οδηγώντας την ετήσιο πληθωρισμό κάτω από το 3% και ενισχύοντας τις πληθωριστικές προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον επόμενο Μάρτιο. 

«Αρχίσαμε το 2023 σε απαισιόδοξο κλίμα με επίμονα υψηλό πληθωρισμό, επιθετική νομισματική πολιτική και με την Ε.Ε. να οδεύει προς βαθιά ύφεση. Προς το τέλος όμως, τα πράγματα άλλαξαν και τελικά δεν είναι τόσο άσχημα όσο αναμένονταν. Η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί και εάν η ΕΚΤ καταφέρει να αρχίσει να μειώνει το επόμενο έτος, τότε η επιβράδυνση δεν θα είναι τόσο έντονη», αναφέρει ο Στιουαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital. 

O STOXX 600 αναμένεται να κλείσει το 2023 με άνοδο 12,4%, καθώς τα στοιχήματα για επιτοκιακές μειώσεις έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. To Δεκέμβριο μέχρι στιγμής ενισχύεται 3,3%. Ο κλάδος ενέργειας ενισχύθηκε 0,5%, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος υποχώρησε 1,3%. 

Τα στοιχεία επίσης για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στην Ισπανία έδειξαν μικρή επιβράδυνση, ενώ οι τιμές στέγης στη Γερμανία υποχώρησαν 10,2% στο τρίτο τρίμηνο. 

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 16.706,18 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε οριακά στις 7.568,82 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,04% στις 7.697,51 μονάδες. Η βρετανική αγορά έκλεισε νωρίτερα σήμερα. 

 

moneyreview.gr  

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News