Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσγείωση στις 1.290 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσγείωση στις 1.290 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες

Σε μερική κατοχύρωση κερδών προχώρησαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην τελευταία συνεδρίαση πριν το τετραήμερο των Χριστουγέννων, με τις τραπεζικές πιέσεις να βαραίνουν την αγορά εν μέσω χαμηλή συναλλακτικής δραστηριότητας. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.290,89 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες -7,67 μονάδων ή -0,59%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε μόλις τα 70 εκατ. ευρώ. 

Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,74%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας με άνοδο 0,20%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,60% στις 1.057,72 μονάδες. Η Εθνική σημείωσε βουτιά 2,48%, ενώ ακολούθησαν σε απώλειες η Πειραιώς στο -1,18%, η Alpha στο -1,61% και η Eurobank στο -0,76%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,25% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες μόλις 0,05%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ πιο ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Lamda, Cenergy, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Aegean, ΟΤΕ και Quest. Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκε η Autohellas κλείνοντας στο +1,08%, ενώ μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Coca Cola.

Κινήθηκαν συνολικά 124 μετοχές εκ των οποίων ανοδικές 49, πτωτικές 60 και αμετάβλητες 15.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται κυρίως ανοδικά σήμερα, παρά το διστακτικό άνοιγμα, ενώ πιο ισχυρά είναι τα κέρδη στη Wall Street, επεκτείνοντας το ράλι που έχει πυροδοτήσει η ελπίδα για σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οπως σχολιάζει και ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, είναι δεδομένο ότι το ερώτημα της επενδυτικής κοινότητας επικεντρώνεται στο πότε θα έλθουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, εκτιμά ότι πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το χρονικό διάστημα που θα πάρει να διαχυθούν οι μειώσεις στην οικονομία, ειδικότερα αν αυτές είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης (έστω και αν είναι τρεις ή τέσσερις εντός του επόμενου έτους). Ο αναλυτής συνεχίζει να συστήνει προσοχή το επόμενο διάστημα, με τις όποιες αγορές να γίνονται επιλεκτικά.

Ενόσω το θέμα επιτόκια «χωνεύεται» από τις αγορές, οι traders προεξοφλούν επιθετικές μειώσεις από τις κεντρικές τράπεζες στο κόστος του χρήματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο – μένει να φανεί αν «τρέχουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους», προσθέτει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Νέα άνοδος με ώθηση από τον πληθωρισμό

ΟΔΔΗΧ: Έως 10 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2024

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News