Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες με τραπεζικές πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες με τραπεζικές πιέσεις

Aπώλειες καταγράφει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας στον δρόμο της ήπιας διόρθωσης, ενώ διστακτικότητα καταγράφεται και στις ευρωαγορές παρά το γεγονός η Wall Street ανέκαμψε χθες μετά τη βουτιά της Τετάρτης.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,24% στις 1.295,43 μονάδες με τον τζίρο στα 12,55 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,23% στις 1.061,61 μονάδες με τις Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ οριακή πτώση καταγράφει η Eurobank.

Πτώση άνω του 1% σημειώνουν και οι μετοχές των Jumbo, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται οι Autohellas, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Μυτιληναίος, Λάμδα, Eurobank και Τιτάν.

Οπως σχολιάζει και ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, είναι δεδομένο ότι το ερώτημα της επενδυτικής κοινότητας επικεντρώνεται στο πότε θα έλθουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, εκτιμά ότι πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το χρονικό διάστημα που θα πάρει να διαχυθούν οι μειώσεις στην οικονομία, ειδικότερα αν αυτές είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης (έστω και αν είναι τρεις ή τέσσερις εντός του επόμενου έτους). Ο αναλυτής συνεχίζει να συστήνει προσοχή το επόμενο διάστημα, με τις όποιες αγορές να γίνονται επιλεκτικά.

Ενόσω το θέμα επιτόκια «χωνεύεται» από τις αγορές, οι traders προεξοφλούν επιθετικές μειώσεις από τις κεντρικές τράπεζες στο κόστος του χρήματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο – μένει να φανεί αν «τρέχουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους», προσθέτει.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, τα κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έχουν ανακόψει την επικών διαστάσεων κατρακύλα της τελευταίας διετίας. Στον αντίποδα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και πάλι όταν οι νέες εκδόσεις κρατικών χρεών ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Οριακές μεταβολές πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων

Wall Street: Επιστροφή σε άνοδο – Κέρδη άνω του 1% για S&P 500 και Nasdaq

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News