Business & Finance Πέμπτη 21/12/2023, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεύτερη συνεδρίαση απωλειών – Ρευστοποιήσεις κερδών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεύτερη συνεδρίαση απωλειών – Ρευστοποιήσεις κερδών

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, μετά από δύο ημέρες κερδών, καθώς οι επενδυτές πήραν ξανά μία ανάσα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, με τους περισσότερους περιφερειακούς δείκτες να κλείνουν τη συνεδρίαση είτε σε στάσιμα επίπεδα είτε σε πτώση. Ο δείκτης EURO STOXX 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, έκλεισε με πτώση 0,22%,

Ο δείκτης για τον κλάδο αυτοκινήτου και ανταλλακτικά καθώς και οι μετοχές real estate σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 0,8%. Αντίθετα, οι μετοχές του κλάδου υγείας πήγαν κόντρα στην τάση με άνοδο 0,2%. 

Ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,3%, καθώς το κλίμα στον κλάδο λιανεμπορίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδεινώθηκε το Δεκέμβριο, με τις Χριστουγεννιάτικες αγορές να μην καταφέρνουν να δώσουν στήριγμα με τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες να παραμένουν δυσοίωνες. 

Η όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ώθησε το δείκτη STOXX 600 σε υψηλό 11μήνου την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο, παρότι οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 15 ετών.     

«Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται στο κόκκινο…καθώς η προοπτική του Χριστουγεννιάτικου Ράλι στο τέλος του χρόνου αρχίζει να φθίνει. Με τις αγορές να δυσκολεύονται να κρατήσουν την κεκτημένη τους ταχύτητα, η πρόσφατη άνοδος των τιμών ενέργειας επαναφέρει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα», αναφέρει ο Τζόσουα Μάονι, αναλυτής της Scope Markets.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,16%, στις 7.571,40 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,27%, στις 7.694,73 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,29%, στις 30.274,26 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,03%, στις 10,104,30 μονάδες.

Η σημερινή πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησε την αντίστοιχη πτώση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street την προηγούμενη μέρα, η οποία σταμάτησε το ράλι των τελευταίων ημερών. 

 

moneyreview.gr

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News