Business & Finance Πέμπτη 21/12/2023, 11:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διεθνείς πιέσεις και υποτονικές συναλλαγές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διεθνείς πιέσεις και υποτονικές συναλλαγές

Ηπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω διεθνούς πτώσης, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μερική κατοχύρωση κερδών μετά το πρόσφατο ράλι. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,2% και διαμορφώνεται στις 1.299,07 μονάδες, ενώ και σήμερα οι συναλλαγές είναι υποτονικές με τον τζίρο στα 9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,08% στις 1.084,15 μονάδες με το Alpha στο -0,48%, την Πειραιώς στο -0,55%, την ΕΤΕ στο +0,59% και την Eurobank στο +0,33%. Από τις υπόλοιπες μετοχές, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Jumbo, Titan και ΕΥΔΑΠ, ενώ ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank.

Η ελληνική αγορά κατάφερε χθες να πετύχει τον πρώτο βραχυπρόθεσμο στόχο που είναι το κλείσιμο πάνω από το επίπεδο το οποίο και ανοίγει «τεχνικά» τον δρόμο προς τις 1.350 μονάδες και τα υψηλά εννέα ετών. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να μπορέσει να το διατηρήσει, κάτι στο οποίο δεν βοηθάει η εποχικά μειωμένη κινητικότητα στο μέτωπο του τζίρου. Η ανοδική τάση στην οποία επέστρεψε η αγορά, έστω και με μικρά βήματα, σε συνδυασμό με τη διάθεση των αγοραστών να κυριαρχούν των πωλητών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, αποτελούν πάντως παράγοντες που ενδέχεται να στηρίξουν το σενάριο ενός καλού κλεισίματος του τρέχοντος έτους.

Οπως σημείωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, από την αρχή του 2023 οι τιμές στις αγορές μετοχών διεθνώς έχουν αυξηθεί σημαντικά – σε μέσο όρο σημειώνουν κέρδη 13,1%. Οι τιμές των μετοχών στο Χ.Α. καταγράφουν πολύ ισχυρή άνοδο, έχοντας σημαντικά καλύτερη επίδοση από ό,τι οι μετοχές στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, ενώ οι τραπεζικές μετοχές υπεραποδίδουν του Γενικού Δείκτη (κέρδη άνω του 65% για τον τραπεζικό δείκτη από τις αρχές του έτους). Επιπλέον, η συναλλακτική δραστηριότητα (μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών) έχει καταγράψει αύξηση 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές – Χάθηκε το μομέντουμ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News