Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άλμα 1% για τις βρετανικές μετοχές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άλμα 1% για τις βρετανικές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που στήριξαν τις βρετανικές μετοχές. Ωστόσο, η μετοχή της βελγικής φαρμακευτικής εταιρείας Argenx βούλιαξε μετά από μία αποτυχημένη μελέτη φαρμάκου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άλμα 1% στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε το Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, αυξάνοντας τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. 

Ωστόσο, άλλες αγορές έκαναν μία παύση μετά τα τελευταία κέρδη τους καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τα σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ. 

Δύο από τα πιο γνωστά «γεράκια», ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ και ο Ολλανδός συνάδελφός του Κλαας Νοτ προσπάθησαν να ανακόψουν τα στοιχήματα για επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος. 

Επίσης, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση το Νοέμβριο, μία ημέρα αφότου η Eurostat επιβεβαίωσε τα στοιχεία για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,4% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση. 

Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσε την ημέρα και ο CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος έκλεισε στις 7.583,43 μονάδες, με άνοδο 0,12%, ενώ αντίθετα, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX τερμάτισε τις συναλλαγές 0,07% χαμηλότερα, στις 16.733,05 μονάδες.

Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσε την ημέρα ο ισπανικός IBEX 35, που έκλεισε στο -0,06% και τις 10.101 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 30.361,21 μονάδες (-0,01%).

Ο βελγικός BEL20 υποχώρησε 2,4%, υπό την πίεση της βουτιάς της μετοχής της Argenx κατά 26%. 

 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News