Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλά πολλών μηνών οι αποδόσεις – Στο 3,07% του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Σε χαμηλά πολλών μηνών οι αποδόσεις – Στο 3,07% του ελληνικού 10ετούς

Περαιτέρω αποκλιμάκωση παρουσίασαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εν μέσω προσδοκιών για επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να υποχωρεί κάτω από το 2% για πρώτη φορά από το Μάρτιο. Επίσης, το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 1,98%, έχοντας αποκλιμακωθεί μέχρι στιγμής το Δεκέμβριο 46 μονάδες βάσης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια ενάμισι έτους. 

Πίσω από την πτώση αυτή βρίσκεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις περισσότερες μεγάλες αγορές, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε σημαντική μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση στο 3,9% από 4,6% του Οκτωβρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών, οδηγώντας την απόδοση του βρετανικού 10ετούς σε πτώση 10 μονάδων βάσης στο 3,55%. 

«Η τάση αποπληθωρισμού είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ό,τι είχαν περίμεναν πολλοί για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, πιάνοντας εξ απήνης τις αγορές», αναφέρει ο Κένεθ Μπρουξ, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. 

Oι αγορές προεξοφλούν επιτοκιακές μειώσεις μεγαλύτερες των 150 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ το 2024, που σημαίνει μία μικρή αύξηση σε σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ημερών, γεγονός που πυροδοτήθηκε από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,62%. Το Δεκέμβριο έχει υποχώρησει περισσότερο από 60 μονάδες βάσης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2013. Η μεγάλη αυτή αποκλιμάκωση βοήθησε στο να γεφυρωθεί το χάσμα στις αποδόσεις μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών στις 157 μονάδες βάσης στην αρχή της συνεδρίασης, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,07% με το spread στις 112 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,57%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 24 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News