Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί για τις 1.300 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί για τις 1.300 μονάδες

Ηπια ανοδικά κινείται σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ώθηση από το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, ενώ καταλαγιάζει το τραπεζικό ράλι μετά τη διήμερη ισχυρή άνοδο που κατέγραψε ο δείκτης των τραπεζών.

Ο ΓΔ  δείχνει διάθεση να καταλάβει και το «οχυρό» των 1.300 μονάδων με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως εάν βοηθήσουν οι τράπεζες αλλά και ο τζίρος, ίσως η αγορά μπορεί να δοκιμάσει νέα υψηλά έτους πριν από το κλείσιμο της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 0,17% στις 1.300,64 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 12,4 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει οριακά κέρδη 0,01% στις 1.087,82 μονάδες.

Κέρδη άνω του 1% καταγράφει η ΔΕΗ, ενώ ακολουθούν με ήπια άνοδο Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Jumbo, Εθνική, Coca Cola, Quest, Cenergy, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank. Αντιθέτως, μεγάλη πτώση καταγράφει η Aegean.

Εξάλλου, οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία συνεχίζονται διαμορφώνοντας ευοίωνες προοπτικές για το 2024, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα μεγέθη των εταιρειών με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και τους βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους.

Την ίδια ώρα, ευνοϊκή είναι και η διεθνής συγκυρία καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία επέτειναν την αισιοδοξία ότι πλησιάζει η ώρα της νομισματικής χαλάρωσης.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο στο 3,9%, από 4,6% τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, αυξάνοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αποτυπώνουν μια δραστική κάμψη του τον Νοέμβριο στα επίπεδα του 2,4% σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές προβλέπουν επανάληψη ανοδικών πιέσεων τους προσεχείς μήνες. Πάντως, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, είπε χθες ότι προβλέπει πιο χαμηλό κόστος δανεισμού κάποια στιγμή το 2024.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News