Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 10:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδος με μοχλό τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδος με μοχλό τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Διατηρείται το μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τα στοιχεία για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Βρετανία που επέτειναν την αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να χαλαρώνουν την πολιτική τους την ερχόμενη χρονιά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με κέρδη 0,35% με όλους τους επιμέρους δείκτες σε θετικό έδαφος, ενώ τον κερδών ηγούνται οι τηλεπικοινωνίες. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,24%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,21%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει ισχυρά κέρδη 1,24% και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει οριακή άνοδο 0,06%.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο στο 3,9%, από 4,6% τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, αυξάνοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25% και δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική «είναι πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Στη Γερμανία, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, καταγράφοντας μείωση 0,5% τον Νοέμβριο και ετήσια μείωση 7,9%.

Η αποκλιμάκωση των εργοστασιακών τιμών αναμένεται να τροφοδοτήσει τη βελτίωση του γερμανικού καταναλωτικού κλίματος με την έναρξη του νέου έτους, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK την Τετάρτη.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ξανά ανοδικά με τις μετοχές της Ιαπωνίας να επεκτείνουν τα κέρδη τους για άλλη μια συνεδρίαση, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε αμετάβλητη την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της στην τελευταία συνεδρίασή της φέτος.

Χθές, η Wall Street έκλεισε με νέα κέρδη, ενώ ο S&P 500 απέχει μόλις 0,6% από το τελευταίο ιστορικό υψηλό του και 1% από το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του – και τα δύο έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2022. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Έκπληξη από την πτώση του πληθωρισμού – Χαμηλά 2 ετών

Wall Street: Λίγο πριν από νέο ρεκόρ ο S&P 500 – 9η ημέρα ανόδου για τον Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News