Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος 0,4% για το δείκτη STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος 0,4% για το δείκτη STOXX 600

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ μετά τα σχόλια διάφορων αξιωματούχων της ΕΚΤ και τα στοιχεία της Eurostat που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4% με το δείκτη S&P 500 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να οδεύει προς ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ, θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το επόμενο έτος. 

Οι επιμέρους δείκτες ταξιδίων και ψυχαγωγίας ενισχύθηκαν 1,8%, καθοδηγώντας τα κέρδη των διαφόρων κλάδων στην Ευρώπη, με μετάλλα και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να ακολουθούν κατά πόδας. 

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σημαντικά το Νοέμβριο στο 2,4% σε ετήσια βάση, παρότι αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν οι πιέσεις στις τιμές τους επόμενους μήνες. 

«Με τον πληθωρισμό πλέον πολύ κοντά στο στόχο του 2%, η προσοχή για την ΕΚΤ μετατοπίζεται τώρα στην οικονομία και στο πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, την ώρα που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», αναφέρει ο Μάικλ Φιλντ, στρατηγικός αναλυτής της Morningstar. 

O Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν κάποια στιγμή το 2024, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% έως το 2025 το αργότερο. 

Καθοδηγούμενος από αυτή την αισιοδοξία για επιτοκιακές μειώσεις, ο STOXX 600 οδεύει προς κέρδη για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Δεκέμβριο, καθώς και σε διψήφιο άνοδο 12,4% για το έτος. 

Ωστόσο, υπολείπεται έναντι του αμερικανικού S&P 500 που καταγράφει φέτος κέρδη 24%, με στήριγμα την ευφορία στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, που έχει ωθήσει στα ύψη τις μετοχές τεχνολογίας. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,6% στις 16.744,41 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε μικρά κέρδη 0,1% στις 7.574,67 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,3% στις 7.638,03 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,5%. 

 

moneyreview.gr

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News