Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 3,14% του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 3,14% του ελληνικού 10ετούς

Σε πτώση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ μετά την άνοδο της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην προοπτική των επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ το επόμενο έτος. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε επτά μονάδες βάσης στο 2,01%, πολύ κοντά σε χαμηλό εννεαμήνου. Τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ βρίσκονται πίσω από τη σημερινή αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ, όπως αναφέρει ο Τζούσι Χίλτζανεν της SEB. 

Το Βερολίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να εκδώσει 440 δισ.ευρώ νέο χρέους το 2024, χαμηλότερα από τα 500 δισ.ευρώ του 2023. Ο Εμμανουήλ Καριμάλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS, ανέφερε ότι οι εκδόσεις είναι περίπου 20 δισ.ευρώ λιγότερες απ΄ό,τι περίμενε η τράπεζα, γεγονός που εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από την αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων. 

O Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος και ότι η ΕΚΤ θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο του 2% το αργότερα έως το 2025. 

Τη Δευτέρα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 3% έως τα μέσα του 2024, προτού η ΕΚΤ προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 13 μονάδες βάσης στο 3,63%, στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Δεκέμβριο με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται κάτω από τις 164 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,14% με το spread στις 115 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,65%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 24 εκατ.ευρώ. 

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε σημαντικά στο 2,4% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση. 

 

 

moneyreview.gr

 

   

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News