Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγγιξε τις 1.300 μονάδες με νέα τραπεζική άνοδο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγγιξε τις 1.300 μονάδες με νέα τραπεζική άνοδο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πλησίασε και πάλι τις 1.300 μονάδες, αλλά τελικά δεν τις άγγιξε, κλείνοντας πάντως με θετικό πρόσημο μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις. 

Στις 1.298,48 μονάδες τερμάτισε την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης Τιμών, καταγράφοντας άνοδο 11,26 μονάδων ή 0,87% έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης. Ιδιαιτέρως αυξημένος ήταν και ο τζίρος που ξεπέρασε τα 106 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,52%, για δεύτερη ημέρα, στις 1.087,66 μονάδες. Η Eurobank σημείωσε άλμα 2,88%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 1,66%.  Ανοδικά κινήθηκαν ΕΤΕ (+1,29%) και Alpha Bank (+0,1%)

Από τις υπόλοιπες μετοχές, άλμα 6,4% σημείωσε η Ελλάκτωρ, ενώ ακολούθησε η Quest στο +3,56% και άνω του 2% ήταν η άνοδος για Aegean, ΔΕΗ, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Jumbo και ΟΤΕ.

Μένουν έξι συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023 με την αγορά να χαρίζει μεγάλες αποδόσεις και κέρδη, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις, με την τάση να είναι ξεκάθαρα ανοδική. «Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις, θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις», τονίζει ο αναλυτής.

Τεχνικά, η ζώνη των 1.310-1.320 αποτελεί το επίπεδο αντίστασης στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας και τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει τα υψηλά έτους στη ζώνη των 1.350 μονάδων, κατά τον κ. Ζαχαράκη. 

Την ίδια ώρα, συγκρατημένα ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και η Wall Street, ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων, αν και οι διεθνείς συναντήσεις ανώτερων αξιωματούχων συνεχίζονται με τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7 να συνεδριάζουν την Τρίτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνολική εικόνα των αγορών δεν έχει αλλάξει, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για μειώσεις επιτοκίων ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ότι οποιοσδήποτε, έστω και προσωρινός, εκτροχιασμός των αναμενόμενων μακροοικονομικών μεγεθών το επόμενο διάστημα ενδέχεται να ανακόψει τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Νέα άνοδος με φόντο τα στοιχεία για τις κατοικίες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News