Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγαίνει αντίδραση με μοχλό τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγαίνει αντίδραση με μοχλό τις τράπεζες

Ανοδικά κινείται σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ανάπαυλα δύο συνεδριάσεων, την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρατηρούνται μεικτές τάσεις και μικρές μεταβολές.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,82% και διαμορφώνεται στις 1.298,34 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης κινείται ανοδικά κατά 1,4% με τη Eurobank στο +2,88%, την Alpha στο +1,26%, την Πειραιώς στο +0,68% και ην ΕΤΕ στο +0,5%.

Από εκεί και πέρα, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Lamda, Quest, ΕΥΔΑΠ, Cenergy και ΔΕΗ. Αντιθέτως, πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Aegean, Jumbo και Σαράντης. 

Την ίδια ώρα, διστακτικές κινήσεις και μικρές μεταβολές καταγράφονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων, αν και οι διεθνείς συναντήσεις ανώτερων αξιωματούχων συνεχίζονται με τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7 να συνεδριάζουν την Τρίτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνολική εικόνα των αγορών δεν έχει αλλάξει, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για μειώσεις επιτοκίων ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ότι οποιοσδήποτε, έστω και προσωρινός, εκτροχιασμός των αναμενόμενων μακροοικονομικών μεγεθών το επόμενο διάστημα ενδέχεται να ανακόψει τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία.

Οι επόμενες συνεδριάσεις ενδεχομένως να είναι περισσότερο ενδεικτικές για τη μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση του ΧΑ με το εκτιμώμενο εύρος του ΓΔ μέχρι το τέλος του έτους να τοποθετείται μεταξύ 1.330 και 1.230 μονάδων.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους αναλυτές, το ανοδικό σενάριο για το ΧΑ παραμένει σε ισχύ όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.260 μονάδες, ενώ για να επιστρέψει στα υψηλά έτους θα απαιτηθούν σημαντικές συναλλακτικές προϋποθέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διστακτική ανάκαμψη

Wall Street: Παραμένει η κεκτημένη τάση ανόδου – Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο S&P 500

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News