Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διστακτική ανάκαμψη

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διστακτική ανάκαμψη

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με κέρδη, ανακάμπτοντας μερικώς από την πτώση που καταγράφηκε στις συνεδριάσεις της Δευτέρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,28% με την πλειονότητα των τομέων να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος. O γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC 40 προσθέτει μόλις 0,02%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,28% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κερδίζει 0,11%.

Το κλίμα είναι σχετικά υποτονικό ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων, αν και οι διεθνείς συναντήσεις ανώτερων αξιωματούχων συνεχίζονται με τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7 να συνεδριάζουν την Τρίτη.

Στις ασιατικές αγορές, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άλμα 1% την Τρίτη, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στην τελευταία συνεδρίασή της για το έτος. 

Την Τρίτη το ενδιαφέρον στην Ευρώπη θα επικεντρωθεί στην ανακοίνωση των τελικών στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν πως θα κινηθεί η νομισματική πολιτική στην περιοχή. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε ετήσιο ρυθμό 2,4% τον Νοέμβριο, με μηνιαία πτώση 0,5% και όχι πολύ μακριά από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, όπως αναμενόταν ευρέως, εν μέσω εικασιών της αγοράς ότι ο παρατεταμένος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έχει φτάσει στο τέλος του και ότι θα αρχίσει μειώσεις το επόμενο έτος. Οι policymakers στην ΕΚΤ προσπαθούν να περιορίσουν αυτές τις προσδοκίες από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Bostjan Vasle να δηλώνει τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη προτού μπορέσει να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της πολιτικής της, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο είναι πρόωρες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Διόρθωση με απώλειες 0,3% για τον STOXX 600

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News