Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 20:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Διόρθωση με απώλειες 0,3% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Διόρθωση με απώλειες 0,3% για τον STOXX 600

Υπαναχώρησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς ο κλάδος αυτοκινήτου και τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ ανέκοψαν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% αφότου γνώρισε την πρώτη παρατεταμένη άνοδο πέντε εβδομάδων από τον Απρίλιο. 

Πιέσεις στις μετοχές άσκησε και η εκ νέου άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, καθώς ορισμένοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης προσπάθησαν να μεταθέσουν για αργότερα τα στοιχήματα για επιτοκιακές αυξήσεις άμεσα, ενδεχομένως και από το Μάρτιο. 

«Μπορεί οι αγορές να παίρνουν μία ανάσα, όμως οι πιο ριψοκίνδυνες κατηγορίες ενεργητικού εξακολουθούν να έχουν περιθώριο για περαιτέρω κέρδη το επόμενο έτος», αναφέρει ο Ρούπερτ Τόμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Kingswood. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,6% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα στις 16650,55 μονάδε, μετά από έρευνα που έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε απρόσμενα το Δεκέμβριο. 

Ως τροχοπέδη λειτούργησε και ο κλάδος αυτοκινήτου, με τις μετοχές των Mercedes Benz και BMW να υποχωρούν περισσότερο από 1% εκάστη, αφότου η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει πρόγραμμα που επιδοτούσε τις αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι μετοχές της ενέργειας ενισχύθηκαν 1,1%, ακολουθώντας την άνοδο 3% των τιμών πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα και τα οποία μεταφέρουν ξηρό φορτίο, εμπορευματοκιβώτια και πετρέλαιο. 

Από τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 7.568,86 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,5% στις 7614,48 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,44% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,4%.

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News