Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος αποδόσεων – Αντίδραση αγοράς στις τοποθετήσεις της ΕΚΤ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος αποδόσεων – Αντίδραση αγοράς στις τοποθετήσεις της ΕΚΤ

Σε άνοδο γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, στη δεύτερη ημέρα ανόδου σε αυτό το μήνα καθώς αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπάθησαν να ανακόψουν τις προσδοκίες των αγορών για επιτοκιακές μειώσεις στις αρχές του 2024. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,07%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει στο χαμηλό εννεαμήνου του 2,009%. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, που θεωρείται “περιστέρι” της νομισματικής πολιτικής για τις ήπιες θέσεις του, δήλωσε στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει πρώτα να δει τον πληθωρισμό να μειώνεται κάτω από το 3% σταθερά έως τα μέσα του 2023 προτού αρχίσει επιτοκιακές μειώσεις. 

«Δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε», είπε ο Στουρνάρας, στέλνοντας το ίδιο μήνυμα με τον Σλοβάκο συνάδελφό του. 

Τα σχόλια αυτά ενισχύουν δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο επτά πηγες, σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξουν τον τόνο τους ως προς την ανάγκη υψηλότερων επιτοκίων. 

Η αντίδραση της αγοράς υποδηλώνει ότι αναγνωρίζει τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στην ΕΚΤ και στους traders, οι οποίοι περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Απρίλιο ή ακόμη και το Μάρτιο παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,77% αφού νωρίτερα είχε αγγίξει χαμηλό έτους στο 3,69% με το spread να διαμορφώνεται στις 168 μονάδες βάσης. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε διολισθήσει στις 164 μονάδες βάσης σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές θεωρούν πως οι χαμηλότερες αποδόσεις θα περιορίσουν τις τις πιέσεις στις πλέον υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης το επόμενο έτος. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,20% με το spread στις 115 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,70%. Ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 28 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News