Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή οπισθοχώρηση παρά τα τραπεζικά κέρδη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή οπισθοχώρηση παρά τα τραπεζικά κέρδη

Με μικρή πτώση έκλεισε και σήμερα -όπως την Παρασκευή- η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την τραπεζική άνοδο, καθώς βγήκαν εντολές για κατοχύρωση κερδών στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.287,22 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να διαπραγματεύεται με πτώση 0,47% ενώ στο υψηλότερο σημείο είχε απώλειες 0,01%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 90 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 1.071,33 μονάδες με ράλι 2,38% της ΕΤΕ, ενώ ηπιότερη άνοδο κατέγραψαν οι Alpha (+0,81%), Εurobank (+0,62%) και Πειραιώς (+0,56%).

Από εκεί και πέρα, βουτιά σημείωσαν οι μετοχές σε Ελλάκτωρ και Aegean με πτώση 3,50% και 3,30% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Motor Oil, Jumbo, ΕΛΧΑ, Λάμδα και Quest. Αντιθέτως, πλην των τραπεζών, στήριγμα στην αγορά έδωσε η ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο 1,53% και μικρά κέρδη κατέγραψαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ. 

Την ίδια ώρα, διορθωτικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση των κερδών που σημειώθηκαν τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ενώ μικρές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street μετά το κλείσιμο σε νέα υψηλά την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,32%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,6%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 0,46%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,47% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,44%.

Στη Wall Street, o βιομηχανικός Dow σημειώνει οριακές απώλειες 0,01%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,21%. 

Το ράλι της περασμένης εβδομάδας πυροδότησαν οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και πιθανότατα θα στραφεί σε μειώσεις το επόμενο έτος, επιτρέποντας στην αμερικανική οικονομία να ανακάμψει έντονα το 2024.

Ωστόσο, ο θετικός τόνος μετριάστηκε κάπως από τα σχόλια του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης John Williams στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο οποίος δήλωσε ότι οι policymakers δεν «μιλούν πραγματικά για περικοπές επιτοκίων αυτή τη στιγμή». Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Austan Goolsbee προσπάθησε επίσης να περιορίσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, λέγοντας νωρίτερα τη Δευτέρα ότι είναι «μπερδεμένος» με τον τρόπο που αντέδρασε η αγορά μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα. «Μπερδεύτηκα λίγο… η αγορά απλώς υπέθεσε ‘Να τι θέλουμε να λένε’. Νομίζω ότι φάνηκε να υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το πώς λειτουργεί ακόμη και η FOMC (Επιτροπή Νομισματική Πολιτική της Fed)», δήλωσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News