Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 10:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρή πτώση μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρή πτώση μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν ως επί το πλείστον τη Δευτέρα, ξεκινώντας την προτελευταία εβδομάδα του έτους με υποτονικό τρόπο, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μερική κατοχύρωση των κερδών μετά από ένα ανοδικό ράλι πέντε εβδομάδων, ενόψει περισσότερων σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,19% μετά την πέμπτη συνεχή εβδομαδιαία άνοδό του την περασμένη Παρασκευή, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Απρίλιο.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,31%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 0,46%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,20% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,32%.

Οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων σημείωσαν πτώση 0,9% ενώ των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκαν κατά 0,3% χάρη στην άνοδο κατά 4,3% της Vodafone μετά την πρόταση της Iliad να συγχωνεύσουν τις ιταλικές τους δραστηριότητες.

Στα υπόλοιπα εταιρικά νέα, η μετοχή της Unilever υποχωρεί κατά 0,78% αφού ο γίγαντας των καταναλωτικών αγαθών ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει την Elida Beauty στην ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Yellow Wood Partners. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024, ενώ δεν γνωστοποιήθηκαν οι οικονομικοί της όροι.

Το επενδυτικό ρίσκο πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το «σήμα» που έδωσε η Fed για τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, ωστόσο εν συνεχεία τόσο η ΕΚΤ όσο και άλλοι αξιωματούχοι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσγείωσαν την αισιοδοξία σχετικά με το πόσο πλησιάζει η νομισματική χαλάρωση.

Η ΕΚΤ διατήρησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια αμετάβλητα, καθώς αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και ανακοίνωσε σχέδια για την επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της. Ωστόσο, η πρόεδρος Christine Lagarde αντιτάχθηκε στις προσδοκίες της αγοράς για σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων το 2024.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News