Business & Finance Παρασκευή 15/12/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την τελευταία ημέρα μίας εβδομάδας που σηματοδοτήθηκε από τις συνεδριάσεις των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, με τις ΗΠΑ να δίδει τον τόνο στις προσδοκίες των αγορών ως προς τις επιτοκιακές μειώσεις τον επόμενο χρόνο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,1%, ολοκληρώντας την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα και καταγράφοντας το πιο παρατεταμένο εβδομαδιαίο ανοδικό σερί από τον Απρίλιο. 

Σε εβδομαδιαία βάση, οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του real estate παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ ο κλάδος τηλεπικοινωνιών δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα. 

«Οι οικονομολόγοι μας βλέπουν μειωμένη την προοπτική η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια σύντομα, το Μάρτιο, ωστόσο διατηρούν την άποψη ότι οι επιτοκιακές μειώσεις θα αρχίσουν τον Απρίλιο με 150 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους», ανέφερε αναλυτές της Deutsche Bank. 

H Barclays προβλέπει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και εν συνεχεία διαδοχικές μειώσεις σε κάθε συνεδρίαση έως τον Ιανουάριο του 2025. 

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για την οικονομία αποτυπώθηκαν στα στοιχεία που έδειξαν επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο και δη στη Γερμανία. 

Η εξασθένηση στον κλάδο υγείας άσκησε πιέσεις στις βρετανικές μετοχές με τη μετοχή της GSK να υποχωρεί 2,9%, αφότου η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. απέσυρε φάρμακο της εταιρείας κατά του καρκίνου. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX  παρέμεινε στάσιμος στις 16.751,44 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 7.596,91 μονάδες, αφότου άγγιξε ιστορικό υψηλό την Πέμπτη, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,95% στις 7.576,36 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,05% στις 30.373,89 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,75% στις 10.095,60 μονάδες. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News