Business & Finance Παρασκευή 15/12/2023, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό 9 μηνών η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Ομόλογα: Σε χαμηλό 9 μηνών η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Σε χαμηλό εννέα μηνών υποχώρησε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς στη σημερινή συνεδρίαση, με την ιδιαίτερα ήπια στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αντισταθμίζει την πιο αυστηρή γραμμή της ΕΚΤ που υπαναχώρησε από την προοπτική επιτοκιακής μείωσης το Μάρτιο. 

Επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε απρόσμενα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη PMI της S&P Global, ο οποίος υποδηλώνει ότι η οικονομία της περιοχής βρίσκεται ήδη σε ύφεση. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 10 μονάδες βάσης στο 2,01%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Βρίσκεται σε καθοδική πορεία για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, εν μέσω των επιθετικών στοιχημάτων των αγορών για μειώσεις των επιτοκίων. 

«Η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς και στηρίζει τις προσδοκίες των αναλυτών για μία πιο ήπια στροφή της ΕΚΤ το επόμενο έτος», αναφέρει ο Φρανσέσκο Ντι Μπέλα, στρατηγικός αναλυτής της UniCredit. 

H απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,51%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. 

Οικονομολόγοι της Citi βλέπουν τώρα την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο και όχι τόσο γρήγορα όσο προσδοκούσαν οι αγορές, το Μάρτιο, πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε σε νέο χαμηλό 11 μηνών, στο 3,7% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι ένας πολύ σταδιακός τερματισμός των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ θα βοηθήσει τα ομόλογα και τα spreads των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.  

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,18% με το spread στις 116 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 2,68%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 39 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News