Business & Finance Παρασκευή 15/12/2023, 15:08
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντείνονται οι πιέσεις – Χάνει τις 1.290 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντείνονται οι πιέσεις – Χάνει τις 1.290 μονάδες

Σε ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών προχωρούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα στη σημερινή λήξη παραγώγων, αλλά και την ολοκλήρωση των μετοχικών μεταβολών στους δείκτες του ΧΑ με το rebalancing λόγω αλλαγών σε FTSE Russell, Stoxx Greece.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,62% στις 1.287,35 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 71 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει και σήμερα σε ποσοστό 0,76% στις 1.054,25 μονάδες με την ΕΤΕ να σημειώνει πτώση 1,27%, την Alpha να υποχωρεί κατά 1,19%, τη Eurobank στο -0,72%, ενώ με ήπια θετικό πρόσημο (+0,06%) κινείται η Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, βαρίδια αποτελούν οι ΕΥΔΑΠ και η Quest με απώλειες άνω του 2%, ενώ ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Την ίδια ώρα, το επενδυτικό πνεύμα διεθνώς έχει ενισχυθεί εκ νέου μετά το «σήμα» που έδωσε η Fed για μειώσεις επιτοκίων, αν και η ΕΚΤ διέψευσε κατηγορηματικά σχέδια για αντίστοιχες κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,19%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,1%, ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει κέρδη 0,44%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με απώλειες 0,5%. 

Η ΕΚΤ επανεπιβεβαίωσε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε ιστορικά υψηλά παρά τις χαμηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες. «Οι αγορές εξακολουθούν να αντιδρούν θετικά στον απρόσμενα ήπιο τόνο της Fed, ενώ η ΕΚΤ παρέμεινε σε έναν σχετικά γερακίσιο τόνο εξαιτίας της απουσίας ένδειξης για το πότε εξετάζει να μειώσει τα επιτόκια», αναφέρει ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, αναλυτής της Plurimi Wealth. «Ωστόσο, πιστεύω ότι θα υπάρξει μία επιτοκιακή μείωση από την ΕΚΤ κοντά στο Μάρτιο». 

Σε ότι αφορά τα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία των επιχειρηματικών ερευνών της S&P Global έδειξαν επιδείνωση σε Γερμανία και Γαλλία σε σχέση με τον περασμένο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για βελτίωση, εν μέσω αδύναμης ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες.

Πάντως όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με τις επιδόσεις του ΧΑ να διατηρουνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς ήδη διεθνώς καταγράφει από τις υψηλότερες αποδόσεις φέτος (κοντά στο 40%), τη στιγμή που συνεχίζονται οι στηρίξεις και από την αγορά ομολόγων. Εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν μάλσιτα πως είναι πιθανό μέχρι τις αρχές του 2024 ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί σε υψηλά δέκα ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Mε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Dow

Ευρωζώνη: Σήματα ύφεσης δίνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News