Business & Finance Παρασκευή 15/12/2023, 10:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη στον απόηχο των κεντρικών τραπεζών

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη στον απόηχο των κεντρικών τραπεζών

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά την Παρασκευή, οδεύοντας προς το κλείσιμο μιας θετικής εβδομάδας μετά τον κατακλυσμό σημαντικών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,22% με τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης να ενισχύονται κατά 1,4% και να ηγούνται των κερδών, ενώ οι μετοχές των χημικών προϊόντων σημειώνουν πτώση 0,9%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,6% στις 16.852,3 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει μικρά κέρδη 0,3% στις 7.601 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με άνοδο 0,1% στις 7.657 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε την Πέμπτη με άνοδο 0,9%, έχοντας  φθάσει στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιανουάριο του 2022.

Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, αλλά το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε καθώς η κεντρική τράπεζα αποκάλυψε ότι οι policymakers προβλέπουν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Την Πέμπτη, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν επίσης αμετάβλητα τα αντίστοιχα επιτόκιά τους, αλλά αμφότερες αντέκρουσαν τις προσδοκίες της αγοράς για επικείμενες μειώσεις. Παράλληλα με την απόφασή της, η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και ανακοίνωσε σχέδια για την επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Mε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Dow

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News