Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό 22 μηνών, παρά την υπαναχώρηση στο τέλος της συνεδρίασης

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό 22 μηνών, παρά την υπαναχώρηση στο τέλος της συνεδρίασης

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα αρχικά υψηλά της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να χωνέψουν τη στάση της ΕΚΤ η οποία απώθησε τα στοιχήματα των αγορών για επιτοκιακές μειώσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% σε υψηλό 22 μηνών, αφού αρχικά αυξήθηκε 1,7%, ενώ ο δείκτης STOXX 50 για τις μετοχές της Ευρωζώνης έκλεισε με κέρδη 0,3%, αφού αρχικά είχε εκτιναχθεί σε υψηλό 22 ετών. 

Και οι δύο δείκτες περιόρισαν τα κέρδη τους αφότου η ΕΚΤ επανεπιβεβαίωσε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε ιστορικά υψηλά παρά τις χαμηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες. 

«Οι αγορές εξακολουθούν να αντιδρούν θετικά στον απρόσμενα ήπιο τόνο της Fed, ενώ η ΕΚΤ παρέμεινε σε έναν σχετικά γερακίσιο τόνο εξαιτίας της απουσίας ένδειξης για το πότε εξετάζει να μειώσει τα επιτόκια», αναφέρει ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, αναλυτής της Plurimi Wealth. «Ωστόσο, πιστεύω ότι θα υπάρξει μία επιτοκιακή μείωση από την ΕΚΤ κοντά στο Μάρτιο». 

Ο STOXX 600 έχει ενισχυθεί περίπου 12% από τις αρχές του έτους έως σήμερα έναντι κερδών 23% του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 την ίδια περίοδο. Αντίστοιχα, ο δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στις μετοχές υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, εν μέσω της αισιοδοξίας των αγορών. 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες μετοχές του real estate ενισχύθηκαν 5,7%, καθοδηγώντας τα κέρδη στους επιμέρους κλάδους, ενώ οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων κατέγραψαν άνοδο 3,3%, ακολουθώντας τις τιμές των βασικών μετάλλων. 

Ξεχωριστά, η Τράπεζα της Αγγλίας παρέμεινε σταθερή στη μέχρι τώρα αυστηρή στάση της επιμένοντας ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφήνοντας σταθερά τα επιτόκια. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,3% διολισθαίνοντας ωστόσο από τα υψηλά της συνεδρίασης. 

Aπό τους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,08%, στις 16.752,23 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,59%, στις 7.575,85 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,21%, στις 30.359,06 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,75%, στις 10.171,70 μονάδες.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News