Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 20:09
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή νευρικότητα στις αποδόσεις του ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Ομόλογα: Μικρή νευρικότητα στις αποδόσεις του ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ ανέβηκαν ελαφρώς από τα χαμηλά της συνεδρίασης, καθώς η ΕΚΤ επανεπιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά παρά τις χαμηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες. 

Το κόστος δανεισνού υποχώρησε σε χαμηλό πολλών μηνών στην αρχή της συνεδρίασης, ακολουθώντας την καθοδική τάση των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ σηματοδότησε ότι θα προχωρήσει σε επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απώθησε ωστόσο τα στοιχήματα για επιτοκιακές μειώσεις, όμως το έργο της είναι πιο δύσκολο από αυτό της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε προς στιγμή στο 2,02%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, για να περιορίσει όμως την πτώση στο 2,13% στο κλείσιμο της συνεδρίασης. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν επιτοκιακές μειώσεις 150 μονάδων βάσης το 2024 από τις 160 πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

«Η Λαγκάρντ μετέθεσε για αργότερα τις συζητήσεις…..Τα σχόλιά της ότι δεν έχουμε συζητήσει καθόλου επιτοκιακές μειώσεις αποτελούν σαφή ένδειξη ότι δεν θα γίνει μία τέτοια κίνηση στο πρώτο τρίμηνο», ανέφερε ο αναλυτής της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 12 μονάδες βάσης, ενώ από οκτώ μονάδες βάσης μειώθηκαν και οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης στις 165 μετά το ανακοινωθέν της ΕΚΤ. 

«Η πολύ σταδιακή διακοπή των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ στήριξε τις αποδόσεις και τα spread», αναφέρει ο Μπρζέσκι. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,32% με το spread στις 120 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 2,77%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν πολύ μικρός στα 48 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News