Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 17:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Προς νέα υψηλά με μοχλούς μάκρο και Fed

Wall Street: Προς νέα υψηλά με μοχλούς μάκρο και Fed

Ανοδικά κινούνται και την Πέμπτη οι δείκτες στη Wall Street, καθώς στην αισιοδοξία μετά το guidance της Fed για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, ήλθαν να προστεθούν τα στοιχεία για αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Μια μέρα μετά το κλείσιμο σε ιστορικό υψηλό, ο βιομηχανικός Dow κερδίζει 0,14% στις 37.142 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,42%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,51%.

Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν, την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με την ευαίσθητη στα επιτόκια απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου να πέφτει στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο πιο αδύναμο σημείο από τον Αύγουστο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε υψηλά επίπεδα άνω των δύο δεκαετιών κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη, όπως αναμενόταν ευρέως, αλλά οι προβλέψεις της έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπολογίζουν τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024, μια πιο ήπια προοπτική από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Παράλληλα, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη ήταν σχετικά αισιόδοξα, καθώς οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίαςμειώθηκαν κατά 19.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 202.000 αιτήσεων για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, καθώς η περίοδος των εορταστικών αγορών ξεκίνησε με ζωηρό ρυθμό.

Σήμερα, στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας διατήρησαν και αυτές σταθερά τα επιτόκια, ενώ η Νορβηγία αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,5%, επικαλούμενη τον επίμονα αυξημένο πληθωρισμό.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Adobe Systems υποχωρεί πάνω από 6% μετά την έκδοση συντηρητικών προβλέψεων για τα κέρδη και τα έσοδα του 2024 από την εταιρεία λογισμικού υπολογιστών.

Η μετοχή της Moderna σημειώνει άλμα άνω του 13%, αφού ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου με RNA που ανέπτυξε από κοινού με τη Merck έλαβε θετικά πειραματικά αποτελέσματα.

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News