Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων εν αναμονή της Fed

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων εν αναμονή της Fed

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ με τους επενδυτές να περιμένουν το ανακοινωθέν και το σκεπτικό της για το τι μέλλει γενέσθαι από την τελευταία συνεδρίαση του έτους, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, εν μέσω προσδοκιών ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σύντομα σε επιτοκιακές μειώσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε έξι μονάδες βάσης στο 2,17%, πολύ κοντά στο 2,16% – το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Απριλίου – που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τα τελευταία στοιχεία στη Βρετανία έδειξαν ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε 0,3% τον Οκτώβριο έναντι του αμέσως προηγούμενου μηνός, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για μηδενική ανάπτυξη. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς περιορίστηκε εννέα μονάδες βάσης στο 3,87%. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε κατά 7,5 μονάδες βάσης, στο 3,94%, πολύ κοντά στο 3,91% της προηγούμενης εβδομάδας, με το spread έναντι των γερμανικών στις 175 μονάδες βάσης.  

Η Αλτέα Σπινόζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank, δήλωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη υποχώρησε ξανά και αυτό ώθησε σε άνοδο τις τιμές των κρατικών ομολόγων. 

«Οι φόβοι για ύφεση βαθαίνουν και κυκλοφορούν έντονες φημολογίες ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να γίνει πιο ήπια στους τόνους της για να στηρίξει την οικονομία . Τα προθεσμιακά κρατικών ομολόγων προοιωνίζονται πέντε μειώσεις των επιτοκίων έως τα τέλη του επόμενου έτους», αναφέρει η αναλύτρια. 

Η Τζούσι Χίλτζανεν, στρατηγική αναλύτρια της SEB, ανέφερε ότι και η ισχυρή δημοπρασία 30ετών στις ΗΠΑ ήταν ακόμη ένας παράγοντας που βοήθησε το ράλι των τιμών. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,40% με το spread στις 126 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 2,91%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 72 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News