Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 14:12
ΑΓΟΡΕΣ

Οι αγορές θα πέσουν ή θα ανέβουν το 2024; Οι αναλυτές της BofA διαφωνούν μεταξύ τους

Οι αγορές θα πέσουν ή θα ανέβουν το 2024; Οι αναλυτές της BofA διαφωνούν μεταξύ τους

Διαφωνία φαίνεται να έχει προκύψει ανάμεσα στους αναλυτές της Bank of America που προβλέπουν τις κινήσεις των αγορών και εκείνους που καλύπτουν τις μεμονωμένες μετοχές. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μεν πρώτοι περιμένουν πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για το 2024 και οι δε δεύτεροι άνοδο.

Οι αναλυτές της BofA που εκδίδουν συστάσεις αγοράς, διακράτησης και πώλησης για μεμονωμένες μετοχές περιμένουν ισχυρά κέρδη 15% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για το 2024, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 8%, λαμβάνοντας ώθηση από τα υψηλά περιθώρια και την ανθεκτική ζήτηση.

Οι αγορές θα πέσουν ή θα ανέβουν το 2024; Οι αναλυτές της BofA διαφωνούν μεταξύ τους-1

Αντίθετα, οι στρατηγικοί αναλυτές του ίδιου οίκου εκτιμούν ότι η αδύναμη οικονομία θα ρίξει τα χρηματιστήρια μέσα στο επόμενο έτος. Η δική τους άποψη είναι ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων θα πλήξουν τα εταιρικά κέρδη. Με βάση τις προβλέψεις αυτής της ομάδας αναλυτών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα σημειώσει πτώση έως τα μέσα του 2024 πριν να ανακάμψει στη συνέχεια. Συνολικά, η τιμή-στόχος των 420 μονάδων την οποία δίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές για τα τέλη του έτους, προϊδεάζει για πτώση 11% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι ασυνήθιστο οι αναλυτές μεμονωμένων μετοχών να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από την επίσημη στάση ενός οίκου.

Συνολικά, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά περίπου 6,5% το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Οι στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί και υπολογίζουν ότι ο Stoxx 600 έχει σχεδόν μηδενικά περιθώρια ανόδου για το 2024. Βέβαια, οι προβλέψεις τους για υποτονικά κέρδη το 2023 διαψεύσθηκαν από το ράλι του 12% του Stoxx 600.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Βλέπει πτώση 15% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έως τα μέσα του 2024

Bank of America: Ήπια επιβράδυνση για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1% στην Ελλάδα

Bank of America: Πώς επενδύουν fund managers 630 δισ. δολαρίων εν όψει 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News