Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντηρητική άνοδος με τραπεζική στήριξη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντηρητική άνοδος με τραπεζική στήριξη

Με συγκρατημένα κέρδη κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στο ήπια ανοδικό κλίμα που «χτίζει» βήμα βήμα μια άνοδο προς τις 1.300 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,41 στις 1.288,37 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,78% στις 1.055 μονάδες με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πράσινο.

Από τις υπόλοιπες αγορές, κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο, ενώ με περιορισμένες απώλειες κινούνται οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Motor Oil, Aegean και Lamda.

Ηπια ανοδικά κινούνται και οι ευρωαγορές, αναμένοντας τις αποφάσεις των συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας, αλλά και τα «σήματα» για τη συνέχεια σε ότι αφορά την πολιτική των επιτοκίων που θα δώσουν οι αξιωματούχοι.

Οι αγορές έχουν αποτιμήσει πως το 2024 θα είναι ένα έτος εκκίνησης του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και αναμένουν να δουν τυχον ενδείξεις για το πόσο γρήγορη ή μεγάλη θα είναι αυτή. 

Σε ο,τι αφορά το ΧΑ, εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως ο Γενικός Δείκτης αν και έχει σημειώσει ισχυρή πορεία φέτος, έχει υποαποδώσει έως τώρα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους που διανύουμε έναντι των ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών. 

Η αγορά δεν έχει τροφοδοτηθεί ακόμα με ικανοποιητικούς νέους καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έντονα ανοδική κίνηση τον Δεκέμβριο. Ως αποτέλεσμα, ο ΓΔ κινείται με συναλλακτική υποτονικότητα σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης συνολικά τις τελευταίες ημέρες χωρίς να προκύπτει επαρκής όγκος για να προσεγγίσει τις 1.300 μονάδες.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπια άνοδος εν αναμονή της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News