Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση των αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Πτώση των αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σε πτώση γύρισαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, αλλά και στη Βρετανία που υποδηλώνουν μία πιο αδύναμη αγορά εργασίας, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση από 3,2% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, κατά πολύ χαμηλότερα από το υψηλό του 9,1% που είχε αγγίξει τον Ιούνιο του 2022. 

«Παρότι το τελευταίο μίλι της μάχης κατά του πληθωρισμού είναι και το πιο δύσκολο, φαίνεται σαφώς ότι οι πιέσεις στις τιμές μετριάζονται», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Μάντισον Φάλερ της J.P. Morgan Private Bank.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 4,5 μονάδες βάσης στο 2,22%. Την προηγούμενη Πέμπτη είχε αγγίξει 2,16%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Απριλίου για να αυξηθεί την αμέσως επόμενη συνεδρίαση στο 2,28%, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. 

Τα στοιχεία στη Βρετανία για τον ρυθμό αύξησης των μισθών που παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε διάρκεια δύο ετών, οδήγησαν την απόδοση του βρετανικού 10ετούς στο 3,95% με πτώση 12 μονάδων βάσης. 

Οι επενδυτές τώρα προετοιμάζονται για τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτής της εβδομάδας. «Το βασικό μήνυμα που περιμένουμε να ακούσουμε από την ΕΚΤ είναι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η επόμενη κίνηση, όταν θα γίνει αυτή, θα είναι πιθανόν καθοδική», ανέφερε η οικονομολόγος της Investec Σάντρα Χόρσφιλντ. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 5,5 μονάδες βάσης στο 4,003% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 177 μονάδες βάσης, αφού είχε υποχωρήσει στις 170 στα τέλη Νοεμβρίου. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,40%, αφού ενδοσυνεδριακά διολίσθησε έως και στο 3,35%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News