Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελπιδοφόρο «πέταγμα» πάνω από τις 1.280 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελπιδοφόρο «πέταγμα» πάνω από τις 1.280 μονάδες

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και τη διστακτικότητα των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων και με οδηγό την τραπεζική ανάκαμψη ξεπέρασε και το φράγμα των 1.280 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης με ένα τίναγμα προς το τέλος της συνεδρίασης έκλεισε με κέρδη 0,60% στις 1.283,12 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 91 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,86% στις 1.046,87 μονάδες. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι Εθνική (3,35%) και η Πειραιώς (3,06%), ενώ μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι Eurobank (+0,81%) και Alpha Bank (+0,27%).

Από εκεί και πέρα, σημαντικά κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Τιτάν, Jumbo και Σαράντης, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Aegean και ΕΛΧΑ. Μικρότερες ήταν οι απώλειες σε Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Autohellas και Lamda. 

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση μεταβλητότητας στην ελληνική αγορά λόγω της εκπνοής παραγώγων την Παρασκευή, αλλά και την ολοκλήρωση των μετοχικών μεταβολών στους δείκτες του ΧΑ. Σε γενικές γραμμές, επικρατεί αισιοδοξία για μια ακόμη γόνιμη χρονιά με σημαντικές αποδόσεις με φόντο την άνοδο και της πραγματικής οικονομίας, ενώ όλο και περισσότεροι επενδυτές έρχονται σταδιακά να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά που κερδίζει σταδιακά την αξιοπιστία της. Πάντως, ο Δεκέμβριος είναι συνήθως μήνας πακέτων και κλεισιμάτων με τους περισσότερους να προετοιμάζονται για το νέο έτος. Οι 1.270 μονάδες, εάν διατηρηθούν στον Γενικό Δείκτη, θα πρέπει άμεσα να δώσουν μια ανοδική κίνηση προς τις 1.300 μονάδες. 

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο και κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηδενική αύξηση και ετήσιο ρυθμό 3,1%, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones. Τα στοιχεία έρχονται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά τη διήμερη συνεδρίασή της με την αγορά να αναμένει διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχονται επίπεδα, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι οικονομικές προβλέψεις. Την Πέμπτη, θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους η ΕΚΤ και τη Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,13%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,06%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,07% και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,1%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,08%. Την ίδια ώρα, ήπια ανοδικά κινείται η Wall Street.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές

UBS: Πληθωρισμός ήταν και πέρασε – Έπεσε όσο γρήγορα ανέβηκε

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News