Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης μετά τον πληθωρισμό

Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης μετά τον πληθωρισμό

Μικρές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street την Τρίτη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήταν εν γένει σύμφωνες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά επιβεβαιώνουν το σενάριο που θέλει την Fed να διατηρεί υψηλά τα επιτόκια για αρκετό διάστημα προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει οριακή άνοδο 0,06% στις 36.426 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά μόλις 0,02% στις 4.621,3 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,12% στις 14.450 μονάδες.  

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% μετά από αύξηση 0,2% τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 4%. Οι οικονομολόγοι προτιμούν τον δείκτη αυτό ως καλύτερη ένδειξη των πληθωριστικών πιέσεων σε σχέση με τον συνολικό δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο έναντι 3,2% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνει σταθερός.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τα στοιχήματα ότι η Fed θα επιλέξει να αφήσει τα επιτόκια υψηλότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης. Αν και ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στις αρχές του επόμενου έτους, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell τόνισε ότι οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να κινούνται “προσεκτικά” καθώς αναζητούν αποδείξεις ότι η πρόσφατη περίοδος αυξημένου πληθωρισμού έχει κατασταλεί.

Την Τετάρτη, η Fed θα ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση νομισματικής πολιτικής, αλλά και τις οικονομικές της προβλέψεις.

Ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial σχολίασε: «Παρότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, η Fed εξακολουθεί να μην κηρύσσει την απόλυτη νίκη, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός ξετυλίγεται με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Η αγορά παραμένει ακλόνητη στην πεποίθησή της ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια ήδη από την άνοιξη, αν και η Fed ίσως θελήσει να κρατήσει τις επιλογές της ανοιχτές, αν η εκστρατεία της για την καταστολή του πληθωρισμού δεν έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο “τελευταίο μίλι”».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 3,1% ο πληθωρισμός – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News