Business & Finance Δευτέρα 11/12/2023, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις – Η προσοχή σε μάκρο και κεντρικές τράπεζες

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις – Η προσοχή σε μάκρο και κεντρικές τράπεζες

Σταθερές παρέμειναν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, σταθεροποιούμενες μετά τις έντονες διακυμάνσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. 

Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού την Παρασκευή μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που έδειξαν δυναμική ανάπτυξη κάνοντας τις αγορές να συγκρατήσουν τις αχαλίνωτες προσδοκίες τους για επιτοκιακές μειώσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 2,26% αφού είχε αυξηθεί περίπου οκτώ μονάδες βάσης την Παρασκευή. 

Οι χρηματαγορές προοιωνίζονται επιτοκιακές μειώσεις των 135 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ το 2024, χαμηλότερα από τις 145 μονάδες βάσης της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτόκια ιγα πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο του 2024 και περιμένει ότι η ΕΚΤ θα τα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του επόμενου Απριλίου.

Αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα προσπαθήσουν να διαψεύσουν τις προσδοκίες των αγορών στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, ενώ οι συζητήσεις ή η απόφαση για ποσοτική σύσφιγξη θα διευρύνουν τα spread των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κατά πέντε έως 15 μονάδες βάσης.  

«Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει σε επιτοκιακές μειώσεις στις αρχές του επόμενου έτους, όπως περιμένουν οι αγορές, καθώς η προοπτική για τον πληθωρισμό παραμένει αβέβαιη», ανέφερε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της PIMCO, Κόνσταντιν Βέιτ. 

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να συζητά αλλαγές στις επανεπενδύσεις του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αν και οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στο πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 4,06% με το spread στις 178 μονάδες βάσης, ενώ στην ελληνική 10ετία παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 3,42%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά ανέβηκε έως το 3,45%. 

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News