Business & Finance Δευτέρα 11/12/2023, 17:08
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με το βλέμμα στη Fed

Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με το βλέμμα στη Fed

Με επιφυλακτικότητα κινούνται οι δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας με τους συναλλασσόμενους να αποφεύγουν να προβούν σε σημαντικές κινήσεις ενόψει της ανακοίνωσης νέων οικονομικών στοιχείων και εν αναμονή των συνεδριάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που θα δείξουν κατά πόσο ευσταθεί η αισιοδοξία της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,11% στις 36.288,7 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 0,21% στις 14.374,6 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 4.604 μονάδες.

Η Wall Street αναμένει την ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Νοεμβρίου που θα ανακοινωθεί την Τρίτη. Η έκθεση θα δημοσιευθεί μία ημέρα πριν από την τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το 2023, με τους αξιωματούχους να αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα και να ανακοινώσουν τις νέες τους οικονομικές προβλέψεις. Το ερώτημα είναι αν η Fed θα προσπαθήσει να μετριάσει τις προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής.

Στον απόηχο των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας και των ξεχωριστών αριθμών που δείχνουν την πιο αργή ετήσια άνοδο του πληθωρισμού σε διάστημα δύο ετών τον Οκτώβριο, οι αγορές αποτιμούν τώρα σχεδόν κατά 50% την πιθανότητα μείωσης του κόστους δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας ήδη από τον Μάιο. Η πιθανότητα μείωσης στη συνεδρίαση της Fed τον ερχόμενο Μάρτιο διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 43%, από 53% την προηγούμενη εβδομάδα.

Επικαλούμενοι «καλύτερες ειδήσεις για τον πληθωρισμό», οι αναλυτές της Goldman Sachs προχώρησαν τις προβλέψεις τους για την πρώτη από τις δύο μειώσεις των επιτοκίων το 2024 έως και το τρίτο τρίμηνο. Η χρηματιστηριακή εταιρεία είχε προβλέψει νωρίτερα ότι η πρώτη μείωση θα γινόταν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, η Oppenheimer προβλέπει νέο ρεκόρ για τη Wall Street, καθώς θέτει την τιμή-στόχο του 2024 για τον S&P 500 στις 5.200 μονάδες.

Η τιμή-στόχος που δίνουν για τον S&P 500 προβλέπει κέρδη 13% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ενώ είναι και κατά 8% υψηλότερη από το έως σήμερα ιστορικό υψηλό.

«Πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι μια μεταβατική χρονιά, καθώς οι αγορές θα αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη στροφή της Fed από την περιοριστική νομισματική πολιτική σε μία πιο ευνοϊκή στάση», σημειώνει ο John Stoltzfus σε ανάλυσή του, σύμφωνα με το Bloomberg.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Oppenheimer: Ο οίκος που προέβλεψε το ράλι ποντάρει σε νέο ρεκόρ του S&P 500

Το ράλι των 7 τρισ. δολαρίων της Wall Street και οι κερδισμένοι του «buy and hold»

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ οδεύει ο S&P 500 μέσα στο 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News