Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε απότομη άνοδο οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Ομόλογα: Σε απότομη άνοδο οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Σε άνοδο γύρισαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, συγκρατώντας τις προσδοκίες για πρόωρες επιτοκιακές μειώσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ το επόμενο έτος.  

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι δημιουργήθηκαν 199.000 θέσεις εργασίας το Νοέμβριο έναντι 180.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές και τις 150.000 του Οκτωβρίου. 

«Παρότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με πέρυσι, παραμένει αξιοσημείωτα δυναμικός στο σημερινό σφιχτό οικονομικό περιβάλλον και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Κάρτερ, επικεφαλής ερευνών στην αγορά σταθερού εισοδήματος της Quilter Cheviot.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,27%, παρότι σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης είχε υποχωρήσει στο 2,16%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Απριλίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 4,06%. Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία επέστρεψε ενδοσυνεδριακά έως το 3,47% για να κλείσει στο 3,41%, ενώ στην πενταετία εκτοξεύθηκε στο 2,90%. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά και τις συζητήσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς η ανθεκτικότητα των spread της ευρωπεριφέρειας θα μπορούσε να απειληθεί εάν οι επενδυτές αρχίσουν να έχουν νευρικότητα για τη βιωσιμότητα των χρεών. 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο και στην Ιαπωνία, όπου η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων άγγιξε υψηλό τριών εβδομάδων εν μέσω αυξανόμενων φημολογιών ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα τερματίσει σύντομα την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων της. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News