Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντιστάσεις στη διόρθωση με έκρηξη τζίρου λόγω placement

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντιστάσεις στη διόρθωση με έκρηξη τζίρου λόγω placement

Με θετικό πρόσημο κατάφερε να κλείσει η αγορά μετά από μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τραπεζική διόρθωση και γενικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε τη σφραγίδα της Helleniq Energy, η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ λόγω των πακέτων που πέρασαν για τη διάθεση του 11% του μετοχικού της κεφαλαίου με το βιβλίο προσφορών να κλείνει χθες και την τιμή να διαμορφώνεται στα 7 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση κατά 5,58%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 1.275,09 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 1.268,04 μονάδων (-0,42%) και 1.275,51 μονάδων (+0,17%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με συγκρατημένες απώλειες 0,48% στις 1.030,25 μονάδες με την Alpha να υποχωρεί κατά 1,53%, την ΕΤΕ να χάνει 0,73%, ενώ ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank (0,22%) και Πειραιώς (0,32%).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε με απώλειες 0,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,59%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, άλμα 4,5% κατέγραψε η Ελλάκτωρ και άνω του 2% ήταν τα κέρδη για Σαράντης και Motor Oil, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση για Quest και Lamda. 

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η συσσώρευση αναμένεται να συνεχιστεί λόγω του επιλεκτικού ενδιαφέροντος, με τα αποτελέσματα των εισηγμένων να παρέχουν καλή στήριξη στις αποτιμήσεις, περιορίζοντας έτσι την πτωτική τάση.

Πάντως, ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, επισημαίνει πως στα επίπεδα που βρίσκονται οι διεθνείς δείκτες αλλά και ο ελληνικός Γενικός Δείκτης μπορούμε να μιλήσουμε για το μεγάλο bull market της χρονιάς που ολοκληρώνεται, κόντρα στα προγνωστικά.

Το Χ.Α. έχει ανέβει στο «αλεξίπτωτο» και το βλέμμα του στρέφεται προς τα υψηλά δεκαετίας, με τις αναβαθμίσεις του κρατικού αξιόχρεου και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να δημιουργούν αισιοδοξία για το νέο έτος, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές και η Wall Street καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Οι νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο ήταν τελικά περισσότερες από το προσδοκώμενο, δείχνοντας για άλλον έναν μήνα ανθεκτικότητα στην αμερικανική αγορά. Αυτό καταδεικνύει ότι οι policymakers είναι πιθανό να διατηρήσουν υψηλά το κόστος δανεισμού για παρατεταμένο διάστημα, ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Ωστόσο, η απροσδόκητη ισχύς της αγοράς εργασίας μπορεί να δείχνει ότι αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και οδεύει προς μία σταθερή ανάκαμψη με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Σύμφωνα με τη Depolas Investment Services, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε ένα κομβικό σημείο για τις αγορές, καθώς πιθανολογεί ότι θα αλλάξει η οπτική γωνία από την οποία οι επενδυτές βλέπουν τα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα, σύντομα στο επίκεντρο θα βρεθεί το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας και ο πληθωρισμός θα έρχεται δεύτερος. «Αυτό μας οδηγεί να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως», όπως επισημαίνει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News