Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 11:38
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδια οι τράπεζες και η Helleniq Energy

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδια οι τράπεζες και η Helleniq Energy

Ηπια διορθωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών κόντρα στα συγκρατημένα κέρδη που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,40% στις 1.268,2 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 16,5 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί εκ νέου κατά 0,63% στις 1.028,64 μονάδες με την Alpha στο -0,86%, τη Eurobank στο -0,37%, την ΕΤΕ στο -0.2%, ενώ μόνο η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 0,13%.

Η Helleniq Energy σημειώνει βουτιά άνω του 4% καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών που σημειώθηκαν ενόψει του placement του 11% το οποίο υπερκαλύφθηκε περισσότερο από τρεις φορές, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 7 ευρώ. 

Απώλειες καταγράφουν και οι Autohellas, Quest, ΓΕΚ Τέρνα. Αντιθέτως, στήριγμα στην αγορά δίνουν οι Σαράντης και Aegean.

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δείχνει σημάδια απότομης συρρίκνωσης και παρόλο που αυτό δείχνει θετικό για τα επιλεγμένα επίπεδα επιτοκίων από τη Fed, ενδέχεται να οδηγήσει άμεσα σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας το επόμενο διάστημα, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε ένα κομβικό σημείο για τις αγορές, καθώς πιθανολογεί ότι θα αλλάξει η οπτική γωνία από την οποία οι επενδυτές βλέπουν τα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα, σύντομα στο επίκεντρο θα βρεθεί το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας και ο πληθωρισμός θα έρχεται δεύτερος. «Αυτό μας οδηγεί να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως», όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η συσσώρευση αναμένεται να συνεχιστεί λόγω του επιλεκτικού ενδιαφέροντος, με τα αποτελέσματα των εισηγμένων να παρέχουν καλή στήριξη στις αποτιμήσεις, περιορίζοντας έτσι την πτωτική τάση.

Πάντως, ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, επισημαίνει πως στα επίπεδα που βρίσκονται οι διεθνείς δείκτες αλλά και ο ελληνικός Γενικός Δείκτης μπορούμε να μιλήσουμε για το μεγάλο bull market της χρονιάς που ολοκληρώνεται, κόντρα στα προγνωστικά.

Το Χ.Α. έχει ανέβει στο «αλεξίπτωτο» και το βλέμμα του στρέφεται προς τα υψηλά δεκαετίας, με τις αναβαθμίσεις του κρατικού αξιόχρεου και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να δημιουργούν αισιοδοξία για το νέο έτος, προσθέτει χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News