Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Φρένο» στην άνοδο – Διόρθωση μετά τα υπερβολικά κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Φρένο» στην άνοδο – Διόρθωση μετά τα υπερβολικά κέρδη

Παύση έκαναν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη τους, την ώρα που τα στοιχεία στη Γερμανία εντείνουν τις ανησυχίες ότι ο βιομηχανικός κλάδος να συνεχίσει να δέχεται πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρζώνης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% αφού άγγιξε υψηλό άνω του τετραμήνου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ και ο DAX στην Φρανκφούρτη παρουσίασε πτώση 0,2%, αφού στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε αγγίξει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. 

«Φαίνεται σαν μια αυθόρμητη κίνηση των επενδυτών και μπορεί να δούμε μια μικρή διόρθωση, δεδομένου του υπερβολικά παρατεταμένου ράλι. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρόκειται για σημείο καμπής, καθώς υπάρχει ακόμη περαιτέρω “καύσιμο” για ώθηση», δήλωσε η Daniela Hathorn, ανώτερη αναλυτής αγοράς στο Capital.com.

Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας δέχεται πιέσεις, καθώς η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, μια μέρα μετά τη μεγάλη πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών στη μεγαλύτερη οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ κατά τον ίδιο μήνα.

Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι η ιταλική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ελαφρώς λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν.

Επίσης, οι μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών τραπεζών, όπως Millennium BCP, Sabadell, Caixabank, Santander και Bankinter υποχώρησαν μεταξύ 2,3% και 5,9%. «Δεν αποκλείω το γεγονός ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες για τον τραπεζικό κλάδο θα τελειώσουν σύντομα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια καθώς οι αγορές προσδοκούν μεγάλες επιτοκιακές μειώσεις», αναφέρει ο αναλυτής της IG, Diego Morin. 

Αντίστοιχα, και οι μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών υποχώρησαν κατά 0,7%. 

Η BASF σχεδιάζει να μετατρέψει τις δραστηριότητές της στους τομείς της γεωργίας, των υλικών μπαταριών και των επιστρώσεων σε αυτόνομες μονάδες σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα κέρδη, μια σημαντική ανανέωση για τον γερμανικό κολοσσό των χημικών που παραδοσιακά ήταν άκρως ενοποιημένος. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 1,5%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,10%, στις 7.428,52, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,02%, στις 7.513,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,67%, στις 30.121,77 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,09%, στις 10.146 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News