Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 19:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συγκρατημένες κινήσεις εν όψει των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Συγκρατημένες κινήσεις εν όψει των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Mεικτή εικόνα παρουσίασαν σήμερα οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, αφού οι αποδόσεις άγγιξαν χαμηλά πολλών μηνών στην αρχή της συνεδρίασης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε μόλις μία μονάδα βάσης, στο 2,20%, αφού αρχικά είχε αγγίξει το 2,16%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου. 

Ο συνδυασμός εξασθενημένων οικονομικών στοιχείων και οι λιγότερο επιθετικές δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης έχουν ωθήσει τις αγορές να προεξοφλήσουν επιτοκιακές μειώσεις της τάξης των 150 μονάδων βάσης με την πρώτη μείωση να υπολογίζεται το Μάρτιο. 

«Αμφιβάλουμε ωστόσο ότι τα στοιχεία που δείχνουν ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι αρκετά για να κάνουν την ΕΚΤ να προχωρήσει άμεσα σε μείωση των επιτοκίων», αναφέρει η Katharine Neiss, επικεφαλής οικονομολόγος της PGIM Fixed Income.

Η Sonja Laud, επικεφαλής επενδύσεων της Legal & General Investment Management, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το στόχο 2% της ΕΚΤ έως τα τέλη του 2024. Εάν η πρόβλεψη αποδειχθεί σωστή, τότε είναι πιθανόν να δούμε αυτές τις εκτεταμένες επιτοκιακές μειώσεις που προσδοκά η αγορά. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 3,95%, αφού στην αρχή είχε υποχωρήσει έως το 3,91%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία υποχώρησε 0,2% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία παρουσίασε απρόσμενη πτώση τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας πτώση για πέμπτο διαδοχικό μήνα. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν στάσιμη στο 3,37% με το spread ωστόσο να ενισχύεται ελαφρώς στις 121 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση υποχώρησε οριακά στο 2,86%. Αυτός που ήταν ωστόσο ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφθασε τα 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. έγιναν στην πενταετία. Γενικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην καμπύλη του ’26 – ’29 όπου έγιναν  συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε από το χαμηλό τριμήνου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για την απασχόληση Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News