Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις με μοιρασμένα πρόσημα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις με μοιρασμένα πρόσημα

Μικρές απώλειες καταγράφονται μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συνεχίζεται η διόρθωση σε δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως στις τράπεζες, εν μέσω διεθνούς πτώσης που προκάλεσε το αρνητικό κλίμα σε ΗΠΑ και Ασία.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 11:25 κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 1.270,9 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από 8 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης Τραπεζών υποχωρεί κατά 1,16% στις 1.038,66 μονάδες με την Eurobank στο -1,01%, την Πειραιώς στο -0,95%, την ΕΤΕ στο -0,39% και την Alpha στο -0,3%. Επιπλέον, βαρίδια είναι οι μετοχές του Σαράντη και της ΕΥΔΑΠ, ενώ αντιθέτως άνοδο καταγράφουν οι Helleniq Energy, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακής.

Παρά τις πτωτικές τάσεις των τελευταίων ημερών, η κινητικότητα ήταν έντονη στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε αντίθεση με τα blue chips τα οποία συνήθως συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα χαρτοφυλάκια κοιτούν και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η δράση της ίδιας της ΕΧΑΕ με τα roadshows που διοργάνωσε φέτος σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Γενεύη, Παρίσι, Φρανκφούρτη) για την προώθηση των mid-caps.

Μέχρι στιγμής, παρά τη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας και την πολύ υψηλή ανταπόκριση των επενδυτών στο πρόσφατο ελληνικό roadshow στο Λονδίνο, οι επενδυτές δεν προχωρούν σε αποφασιστικές κινήσεις στο Χ.Α., αλλά περιορίζονται σε μετρημένες τοποθετήσεις.

Αυτό δείχνει πως η αγορά συσσωρεύει δυνάμεις, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, εν αναμονή των placements και των δημόσιων προσφορών το επόμενο διάστημα, διατηρώντας την ανοδική τάση και στοχεύοντας να κλείσει το έτος σε νέα υψηλά και πάνω από τις 1.300 μονάδες, ενώ για το 2024 είναι εφικτό να κατακτηθούν και οι 1.600 μονάδες. Αλλωστε, πολλοί μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως οι JPMorgan, HSBC και Morgan Stanley, έχουν τοποθετήσει τις ελληνικές μετοχές στα κορυφαία «στοιχήματά» τους για το επόμενο έτος.

Το Χ.Α. και οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν πάντως στο πλευρό τους τις εξαιρετικές επιδόσεις που σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει (3,33%) στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2022 και το spread (110 μ.β.) να έχει μειωθεί στο… μισό από τις αρχές του έτους. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, που θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2024, έχει δώσει νέα ώθηση στην αγορά, με τους μεγάλους «παίκτες» να έχουν βάλει την Ελλάδα στα ραντάρ τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές – «Βάρυνε» το οικονομικό τοπίο

Wall Street: Τρίτη συνεδρίαση απωλειών για Dow και S&P 500

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News