Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Nέο χαμηλό 17 μηνών για τις αποδόσεις των ελληνικών

Ομόλογα: Nέο χαμηλό 17 μηνών για τις αποδόσεις των ελληνικών

Σε νέο χαμηλό πολλών μηνών υποχώρησαν και πάλι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να στοιχηματίζουν σε μεγάλες επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ το επόμενο έτος. 

Oι χρηματαγορές στοιχηματίζουν επιτοκιακές μειώσεις της τάξης των 150 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ το επόμενο έτος από 100 μονάδες βάσης που έδιδαν στις 28 Νοεμβρίου και τις 130 στην αρχή της εβδομάδας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,20%, σε νέο χαμηλό επτά μηνών, ενώ στη διετία άγγιξαν ενδοσυνεδριακά το 2,57%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο. Οι αποδόσεις υποχώρησαν στον απόηχο των νέων στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ήταν κατώτερες των προσδοκιών το Νοέμβριο. 

Αναλυτές ωστόσο εφιστούν την προσοχή ότι οι προσδοκίες των αγορών είναι υπερβολικά αισιόδοξες και υπάρχει κίνδυνος να διαψευσθούν. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,36%, νέο χαμηλό 17 μηνών, με το spread στις 109 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά, για να κλείσει ωστόσο στις 118. Δεν απέχει πλέον και πολύ από το αντίστοιχο spread των ισπανικών που κινείται στις 100 μονάδες βάσης. Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 2,87%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν στα 111 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 3,96% με το spread έναντι των γερμανικών να παραμένει σταθερή στις 174 μονάδες βάσης. 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, εν όψει του Ecofin της Παρασκευής, όπου όμως, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., φαίνεται δύσκολη μία συμφωνία. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News