Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο γερμανικός DAX

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο γερμανικός DAX

Νέο ιστορικό υψηλό άγγιξε ξανά ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύουν τα στοιχήματα που θέλουν την ΕΚΤ να μειώνει γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,6%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με κέρδη 0,8%. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν 3,7% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος μετά την πιο ήπια στροφή των δηλώσεων του γερακιού του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. 

Οι μετοχές βρήκαν επίσης στήριγμα από τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης των ομολογιακών αποδόσεων σε νέα χαμηλά πολλών μηνών. 

Ο κλάδος βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών ενισχύθηκε 1,6%, ακολουθώντας την άνοδο των περισσότερων βασικών μετάλλων, ενώ ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας σημείωσε άνοδο 2,3% καθώς η TUI έκανε άλμα 15%, αφού ο μεγαλύτερος οπερέιτορ ταξιδίων της Ευρώπης προβλέπει σημαντική άνοδο στα λειτουργικά κέρδη του το 2024. 

Από τις μετοχές ξεχώρισε η Volkswagen με άνοδο άνω του 5%, καθώς έλεγχος που έγινε σε μονάδα της στην Ξιντζιάνγκ της Κίνας δεν βρέθηκαν ενδείξεις για χρήση καταναγκαστικής εργασίας. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 7.435,99 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,34% στις 7.515,38 μονάδες.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 0,81% υψηλότερα στις 30.326,29 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 10.258,10 μονάδες.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News